Nieuwe haring vanaf vandaag weer verkrijgbaar bij de visspecialist

Foto:

Gisteren werd in Scheveningen het traditionele vaatje eerste haring geveild. Het goede doel van dit jaar was de Hersenbank, die een cheque van 81.000 euro in ontvangst mocht nemen na de Amerikaanse veiling.

De Scheveningse veiling is ieder jaar het startschot voor de verkoop van de Hollandse Nieuwe: de haring van de vangst van dit jaar. Haring wordt al heel lang niet meer gevangen in de Noordzee. Tegenwoordig is de haring afkomstig uit Scandinavische wateren. De verwerking gebeurt echter nog steeds door Hollandse bedrijven, op de traditionele manier. Licht gefermenteerde haring, zoals wij die in Nederland eten, is uniek in de wereld. Het verwerkingsproces tot maatjesharing is daarom nog steeds in Nederlandse handen. Alleen vindt de verwerking nu plaats in Denemarken en Noorwegen.

Het bericht gaat verder onder de foto.

Eerste vaatje

Erik Scherder geeft toelichting op de werking van Omega3 op de hersenen.

Maatjesharing

Het is ieder jaar spannend of de haring in juni het juist vetgehalte heeft. Vorig jaar moest de seizoensopening uitgesteld worden omdat de haring rond deze tijd nog niet ‘rijp’ was voor de verwerking tot maatjes als gevolg van het koude voorjaar. Dit jaar bleek de haring een uitstekend vetpercentage te hebben van op dit moment tussen de 20 en 22 procent. De keurmeesters in de Scheveningse afslag waren daarmee dik tevreden.

Haring is ontzettend gezond. Door het hoge gehalte Omega3 is haring een uiterst gezond onderdeel van het voedingspatroon. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Omega3 helpt bij de preventie van hersenziekten, zo vertelde hersendeskundige Erik Scherder tijdens de seizoensopening in Scheveningen.

Lees hier meer over haring en gezondheid.

Wageningse visspecialisten

Vanaf vandaag mag de haring dan ook weer overal verkocht worden. Je kunt bij je visspecialist terecht voor de echte Hollandse Nieuwe. Hieronder vind je een lijst met visspecialisten in Wageningen.

  • Urkse Visspecialiteiten, Stationsstraat 74, Wageningen
  • Vishandel Van de Weerd , Plantsoen 82, Wageningen
  • Ocean Fish, Costerweg 1, Wageningen
  • de ambulante vishandels op de markt

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen