112

Wageninger krijgt cel voor witwassen van ruim vijf ton

Foto: diegoattorney-pixabay

Voor het witwassen van ruim 550.000 euro heeft de rechtbank een 43-jarige man uit Wageningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk .

Daarnaast moet hij dit bedrag ook terug betalen aan de Staat als wederrechtelijke verkregen voordeel.

Familiegoud

De man gaf tussen 2007 en 2014 ruim 550.000 meer contant uit dan hij legaal verklaarbaar binnen kreeg. De verpanding van familiegoud en de inkomsten uit zijn handel gaf hij op als herkomst van dit geld.

Deze verklaring vindt de rechtbank niet concreet genoeg en ook niet te controleren. Daarom gaat de rechtbank daaraan voorbij.

Nu er verder geen goede verklaring is gegeven, gaat de rechtbank er vanuit dat het geld een criminele herkomst heeft en dat hij dit geld heeft witgewassen.

Voordeel

Dat niet duidelijk is geworden welke strafbare feiten tot dit bedrag hebben geleid, maakt niet dat dit bedrag niet als wederrechtelijk verkregen voordeel kan worden vastgesteld.

De wet maakt het mogelijk om ook geld verkregen uit andere strafbare feiten dan waarvoor iemand wordt veroordeeld, te ontnemen. Daarom moet de man dit geld aan de Staat terugbetalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen