112

Politie treft twee man uit Top 600 lijst Amsterdam op Bornsesteeg

Foto: MM Minderhoud, wikipedia

Vreemd rijgedrag van een personenauto die in de nacht van 9 op 10 februari over de Bornsesteeg in Wageningen reed trok de aandacht van surveillerende agenten.

De auto werd daarop aangehouden en er bleken twee mannen in te zitten die op de Top 600 lijst Amsterdam staan en ze hadden nog inbrekerstuig bij zich ook nog. De inbrekerswerktuigen zijn in beslag genomen en tegen de mannen is proces verbaal opgemaakt, zo laat de politie weten op Facebook.

Top 600

Deze Top 600 is een lijst van 600 personen. Deze mensen hebben de afgelopen jaren relatief veel zware misdrijven gepleegd. Om in die lijst terecht te komen moet je voldoen aan alle criteria die de politie en het OM hebben vastgesteld, te weten:

  • De laatste 5 jaar aangehouden zijn als verdachte voor een high-impact delict: een overval, straatroof, woninginbraak, zware mishandeling, moord/doodslag of openlijke geweldpleging tegen personen.
  • De laatste 2 jaar verdachte geweest van een misdrijf.
  • De laatste 5 jaar voorgeleid aan een rechter-commissaris.
  • De laatste 5 jaar minimaal 3 keer in aanraking gekomen met het Openbaar Ministerie en veroordeeld tot een straf.

Voor jeugdige plegers (onder 21 jaar) zijn de criteria anders. Die komen op de lijst als zij 2 keer in aanraking zijn gekomen met het Openbaar Ministerie in de afgelopen 5 jaar en daarbij veroordeeld tot een straf. Maar als het eerste delict/veroordeling meteen een high-impact delict is geweest, kan ook iemand onder de 21 meteen op de lijst komen.

De bedoeling

De bedoeling van deze lijst is dat iedere persoon die er op staat, een zogenaamde regisseur krijgt toegewezen. In samenwerking met politie, Openbaar Ministerie, de GGD en het Preventief Interventie Team wordt gezorgd dat er een juiste straf én behandeling wordt geregeld voor ieder. Met de regisseur wordt bijvoorbeeld ook gezocht naar andere oplossingen, zoals een opleiding of een baan. Alles bedoelt om te zorgen dat deze criminelen, voormalig criminelen worden en zo de high-impact delicten terug te dringen. Alleen straf is nu eenmaal vaak niet genoeg om bepaald gedrag te stoppen.

Door én op de lijst te staan én inbrekerstuig bij je te hebben laat dus alarmbellen afgaan en word je van de weg afgehaald. Het doet vermoeden dat deze twee in Wageningen aangehouden personen op weg waren naar een goed adres om in te breken en heeft de politie hoogst vermoedelijk een woninginbraak weten te voorkomen.

Daarnaast zullen er, ongeacht dat de twee eigenlijk nog niets zwaar strafbaars deden, wel consequenties aan deze nachtelijke tocht zitten. Zo verlengen ze onder andere de periode dat ze op de Top 600 staan.

Er zijn eenvoudige manieren om binnen 5 jaar van die lijst af te komen. Dat is onder andere door NIET met inbrekerswerktuig ’s nachts in een auto rond te rijden.

Meer over deze lijst lees je hier.

Wageningen – Afgelopen nacht is er door de politie op de Bornsesteeg na vreemd rijgedrag een personenauto gecontroleerd….

Geplaatst door Politie Wageningen op Maandag 10 februari 2020

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen