112

Twaalf appartementen onbewoonbaar na grote brand Riemsdijkstraat

Rond 19:15 werd er donderdagavond in een appartementencomplex op de hoek van de Riemsdijkstraat/Plantsoen brand gemeld. Omdat er mensen op het balkon vastzaten rukten de hulpdiensten onmiddellijk groots uit.

Er zijn zo’n tien bewoners met de hoogwerker van het balkon gehaald. Twaalf appartementen zijn voorlopig onbewoonbaar.

Gang vol rook

Op de derde verdieping van het band was brand uitgebroken op de galerij. Een aantal bewoners kon door de dikke zwarte rook die in de gang hing hun appartement niet verlaten en waren naar het balkon gevlucht. Volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio waren er diverse telefoontjes binnengekomen bij 112.

De bellers gaven aan dat ze niet weg konden komen en daarop is besloten meteen met de hoogwerkers uit te rukken, korpsen uit Wageningen, Doorwerth en Renkum kwamen ter hulp. Ook politie en ambulancedienst kwamen massaal ter plekke en de traumahelikopter werd uit voorzorg opgeroepen.

                                    

Bij aankomst zijn de bewoners zo snel mogelijk met de hoogwerkers en een grote ladder naar beneden gehaald. Het appartementencomplex stond vol zwarte rook, andere bewoners konden wél de trap bereiken. Dan of niet met assistentie van de hulpdiensten die iedereen snel buiten wilden hebben.

Zo’n zes bewoners zijn nagekeken in de ambulance. Een van hen is naar het ziekenhuis gebracht met de ambulance, hij had te veel rook ingeademd. De traumahelikopter vloog daarna leeg weer over Wageningen weg. De bewoners werden opgevangen in de Junushoff.

Huisdieren 

De appartementen zijn geschikt voor éénpersoonshuishoudens. Naar schatting zijn er in het totaal zo’n 25-30 mensen uit het pand gehaald. Men had zes ambulances uit de hele regio klaar staan bij de Junushoff, de mensen die rook hadden ingeademd zijn daar behandeld. Uiteindelijk is het gelukkig bij één gewonde gebleven die naar het ziekenhuis is gebracht. Nadat alle mensen in veiligheid waren, zijn er nog een aantal huisdieren uit de woningen gehaald.

De dieren, twee honden, wat katten, cavia’s en konijnen zijn nagekeken door de Dierenambulance maar mankeerden verder niets. Zij werden snel weer met hun baasjes verenigd.

                                         

Opgevangen

De appartementen hebben veel schade opgelopen. Er is behoorlijk veel rook en waterschade. De woningstichting heeft tijdelijke opvang geregeld voor de bewoners in het WICC hotel tot zij terug kunnen. Nadat alles weer veilig was, hebben zij vanavond nog wat spullen uit de woning kunnen halen. De twaalf woningen zullen eerst gereinigd moeten worden, de brand heeft op de binnen galerij gewoed.

Waarde brand door is ontstaan, is niet bekend. Dat wordt onderzocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen