112

22-jarige Hani uit Syrië dacht dat hij veilig kon zwemmen in de Nederrijn

Foto: Hani's vrienden in het AZC

Het verdriet en de schok is groot in het asielzoekerscentrum aan de Keijenberseweg in Wageningen. Eergisteren verdronk de 22-jarige Hani in de Nederrijn bij de Pabstendam, een plek waar vele Wageningers bij warm weer verkoeling zoeken.

In shock belden zijn vrienden Sina Motamed Rad -een Iranees journalist die zelf ook op het AZC woonde en inmiddels een verblijfsvergunning heeft- om te vertellen wat er gebeurd was.

Plezier

Hani kwam als vluchteling naar Nederland op zoek naar een betere toekomst, sinds 14 maanden verbleef hij in het AZC in Wageningen. Het was een aardige jongen die meerdere vrienden had gemaakt en samen met hen was hij verkoeling komen zoeken in de Nederrijn. Onbewust van het gevaar en met de zekerheid dat hij kon zwemmen nam het plezierige uitje van de vrienden donderdagmiddag een afschuwelijke wending.

Hani werd bijna meteen gemist toen hij niet meer boven kwam, hulp werd onmiddellijk ingeschakeld. Ongeveer een uur nadat hij onder water verdween, werd hij gevonden. Helaas bleek hij al overleden en men kon niets meer voor hem doen, zijn vrienden in complete verbijstering en met groot verdriet achterlatend.

Hij heeft misschien niet zo goed op de borden gelet of was niet op de hoogte van het gevaar maar hij kon wel zwemmen. “Hoe goed, dat is niet helemaal duidelijk.” vertelt Sina “De één zegt dat hij kon zwemmen als een ‘pro’ en een ander weer dat hij nu ook niet zo heel goed kon zwemmen of ze weten het niet.”

Zwemdiploma

In Nederland hebben wij een zwemdiploma maar in veel landen bestaat zwemles niet eens. Als je kunt zwemmen, leer je dat gewoon, zo deden wij dat vroeger natuurlijk ook, niemand die je beoordeelde of je het nu goed kan, of niet.

Wat er nu precies gebeurde waardoor Hani onder water verdween is niet duidelijk, wel dat hij niet meer is bovengekomen, geen hulpgeroep is gehoord, niets. Of hij nu heel goed of niet zo goed kon zwemmen, het maakt triest duidelijk dat het gevaarlijk kan zijn in de rivier.

Het lijkt erop dat, ondanks dat Hani waarschijnlijk overtuigd was van zijn eigen kunnen, iets hem verraste en hij heeft zichzelf niet meer kunnen redden. Maar misschien trok de stroming hem wel meteen naar beneden en kreeg hij de kans ook niet…

Goed opgevangen

In het AZC worden de vrienden goed opgevangen vertelt Sina en ze hebben steun aan elkaar maar er is een hoop verdriet: “Het COA gaat nu nog duidelijker maken aan de mensen hoe en waar zij wel veilig kunnen zwemmen.” Zo werkt de Zwemwater.nl app met een kaart en dat kan iedereen ‘lezen’.

De dood van Hani is het droevige bewijs dat zelfs al denk je dat je goed kunt zwemmen, de Nederrijn je maar zo onverwachts onder water kan trekken tot de hulpdiensten je gevonden hebben en ze niets meer voor je kunnen doen…

Wij wensen de familie en vrienden van Hani veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen