112

Wageninger voor geweld in uitgaansleven Arnhem de cel in

Foto: diegoattorney-pixabay

Een 26-jarige man uit Wageningen is door de rechtbank veroordeeld voor 2 geweldsincidenten in het uitgaansleven van Arnhem. Hij kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met een van 3 jaar, opgelegd.

De man is tijdens een lopende proeftijd binnen 4 maanden 2 keer betrokken geraakt bij een vechtpartij in het centrum van Arnhem.

Willekeurig

In oktober 2016 heeft de man samen met zijn vrienden willekeurige voorbijgangers gevolgd, geslagen en getrapt. Vervolgens heeft de man samen met een vriend in februari 2017 op een bezoeker van een café ingeslagen en ingeschopt – waaronder tegen zijn hoofd – terwijl deze bezoeker al bewusteloos op de grond lag.

Als gevolg hiervan heeft dit slachtoffer onder meer een hersenkneuzing opgelopen, waarvan hij nog altijd klachten en beperkingen ondervindt.

Openlijk geweld in vereniging

Volgens de officier van justitie had de man zich schuldig gemaakt aan openlijk geweld en poging doodslag en eiste daarom een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk.

De rechtbank vindt – in tegenstelling tot de officier van justitie – niet bewezen dat de man zich bij het tweede incident schuldig maakte aan een poging doodslag, maar wel aan het medeplegen van een poging zware mishandeling. Daarom legt ze een lagere straf op dan geëist.

Kans op herhaling

De rechtbank weegt verder mee dat de man eerder voor een soortgelijk feit is veroordeeld en deze gedeeltelijk voorwaardelijke straf – die de man alsnog moet uitvoeren – hem er niet van heeft weerhouden om zich onder invloed van alcohol weer schuldig te maken aan soortgelijke feiten.

De reclassering schat echter de kans op herhaling laag tot gemiddeld in, omdat de man geen alcohol meer drinkt en niet meer uitgaat. Wat naar de mening van de reclassering verder kan helpen om de kans op herhaling te verlagen, is het opdoen van inzicht in het hoe en waarom van het gedrag van de man onder de invloed van alcohol.

Aan het voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf is dan ook een meldplicht en de verplichting om een training over alcohol en geweld te volgen verbonden. Aan de slachtoffers moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 6.000 euro betalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen