2e Wereldoorlog veteranen voorop tijdens het Bevrijdingsdefilé

Foto: Arjan Vrieze

De nadruk in het Bevrijdingsdefilé ligt zoals altijd op de Tweede Wereldoorlog. Britse, Amerikaanse, Canadese, Poolse en Belgische WOII veteranen rijden dan ook voorop.

De tweede en derde generatie veteranen is ook aanwezig en zij volgen de eerste.

London Cab

Ruim 30 Britse WOII veteranen kwamen naar Nederland in 25 Londonse taxi’s van de Taxi Charity for Military Veterans. De taxichauffeurs doneren belangeloos hun vrije tijd aan het vervoer van veteranen naar de verschillende locaties in Engeland, Normandië, België en Nederland waar WOII bijeenkomsten en herdenkingen worden gehouden.

De activiteiten voor de Britten in Nederland worden gecoördineerd door Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation. “De voorbereiding van deze trip duurt maanden, maar het geeft zo’n enorme voldoening om de veteranen de mogelijkheid te kunnen bieden om hun gevallen kameraden te herdenken.”

De Britten zijn donderdag in Nederland aangekomen en verheugen zich zeer op het Bevrijdingsdefilé. Tijdens hun verblijf bezoeken zij onder meer ook de militaire kazerne in Amersfoort, worden zij ontvangen in Bronbeek en bezoeken zij de CWGC Arnhem Oosterbeek Oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

Tijdens de Dodenherdenking zullen zij op diverse plekken in deze regio aanwezig zijn

Clusters

Het Bevrijdingsdefilé is in principe ingedeeld in vijf clusters. Elk cluster bestaat uit rijdende en/of lopende deelnemers en wordt voorafgegaan door een muziekkorps. In enkele clusters lopen meerdere muziekkorpsen mee.

Cluster 1: Internationale WOII-veteranen uit Groot Brittannië, Canada, de VS, België en Polen

Cluster 2: Nederlandse WOII-veteranen, gevolgd door de Indië-veteranen

Cluster 3: Nederlandse Veteranen van missies na Nederlands-Indië tot heden. Korea-veteranen en Nieuw-Guinea-veteranen

Cluster 4: Internationale Erfopvolgers uit Canada, de VS, Frankrijk, België en Polen

Cluster 5: Nederlandse Erfopvolgers

Historische voertuigen

De militaire voertuigen zijn deels van de Rekwisieten Collectie Koninklijke Landmacht, ofwel het ‘rijdend erfgoed’ van de Koninklijke Landmacht.

Er rijden bijzondere en unieke exemplaren mee, gekoppeld aan de tijdsperiode van de veteranen die meerijden. Deze rijdende colonne wordt verder aangevuld met voertuigen in particulier bezit, deels van leden van de vereniging Keep Them Rolling.

Het defilé

Het formeren van het Bevrijdingsdefilé wordt in 2018 gedaan vanaf de ingang van het Belmonte Arboretum. Dit is tevens de nieuwe locatie van het Foulkes Festival.

Hierdoor veranderd de route van het defilé ten opzichte van voorgaande jaren:

  • Belmonte Arboretum
  • Generaal Foulkesweg
  • 5 Mei plein
  • Stationsstraat
  • De Stadsbrink
  • Ritzema Bosweg
  • Diedenweg
  • Belmonte Arboretum
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen