Het Bevrijdingsvuur is opgelaaid op het 5 Meiplein

Bevrijdingsvuur mei 2018
Bevrijdingsvuur mei 2018
Foto: Wageningen Nieuws

De commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, heeft om middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken.

Het oplaaiende vuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Ceremonie

Tijdens de ceremonie werd een toneelstuk opgevoerd waarbij de onderhandeling over de capitulatie werden nagespeeld. Het toneelstuk werd verzorgd door een gelegenheidsformatie van diverse re-enactmentgroepen.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door Stedelijke Harmonie Wageningen.

Ray Lord

De Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord bracht het Bevrijdingsvuur naar het plein. De bevrijder stond erop zelf met het vuur naar  Cornielje te lopen die daarop precies om 0:00 het bevrijdingsvuur ontstak.

Aansluitend ontvingen internationale vertegenwoordigers en vele atleten uit Nederland het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester Geert van Rumund. Tweeduizend lopers en fietsers verspreiden vandaag het vuur door heel Nederland.

In 1948 werd een fakkel vanuit de Britse havenstad Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Nijmeegse atleten namen het vuur vervolgens mee naar Wageningen.

In Hotel De Wereld, waar in mei 1945 werd onderhandeld over de capitulatie, droegen de atleten het Bevrijdingsvuur over aan de toenmalige burgemeester van Wageningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen