Minister Ank Bijleveld praat met jonge scouts over vrede

Foto: Scouting Nederland

Vijftien jonge scouts in de leeftijd van 15 tot 18 jaar hebben afgelopen vrijdag gesproken met minister Bijleveld over vrijheid en vrede in Nederland.

Dit gebeurde tijdens een vrijheidsmaaltijd bij de Scouting Langeberggroep in Ede. Vrijheidsmaaltijden zijn een initiatief van het Nationaal Comité 4/5 mei.

De scouts kwamen uit verschillende gemeentes die samen de regio Foodvalley vormen: Ede, Wageningen, Nijkerk, Scherpenzeel en Veenendaal.

Vrijheid

Tijdens het bezoek van de minister spraken zij niet alleen met haar over vrijheid, maar ook met tweede kamerleden, statenleden, gedeputeerden, raadsleden wethouders, en bestuursleden van het waterschap. Een prachtige kans voor deze explorers (15-18 jaar) om mee te denken over hoe zij vrijheid in Nederland willen vormgeven.

Zowel scouts als politici gaven aan dat de vrijheid in Nederland best uniek is en we daar zuinig op moeten zijn. Ook kwamen ze gezamenlijk tot de conclusie dat vrijheid bij je zelf begint. De scouts gaven aan dat juist Scouting een mooie vereniging is waar gelijkwaardigheid hoog staat aangeschreven: “Binnen Scouting mag je zijn wie bent, dat vinden we normaal binnen onze vereniging.”

Tot slot bedankte minister Bijleveld voor de fantastische avond en gaf Scouting nog de complimenten: “Dat jullie zoveel jonge en ook nog vrouwelijke landelijk bestuurders binnen Scouting hebben, is een voorbeeld voor anderen.”

Vrijheidsmaaltijden

Deze vrijheidsmaaltijd met de minister en Scoutingleden is een “voorproefje” op de vrijheidsmaaltijden die zullen worden gehouden op 5 mei waar o.a. Scoutinggroepen in het hele land aan mee kunnen doen. De vrijheidsmaaltijd is een gezamenlijke maaltijd en vindt plaats op de avond van 5 mei. Tijdens de maaltijd praten deelnemers over vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de vrijheidsmaaltijden als landelijke traditie introduceren.

'
article
23278
Minister Ank Bijleveld praat met jonge scouts over vrede
Vijftien jonge scouts in de leeftijd van 15 tot 18 jaar hebben afgelopen vrijdag gesproken
https://wageningen.nieuws.nl/4-en-5-mei-wageningen/23278/minister-ank-bijleveld-praat-met-jonge-scouts-over-vrede/
2019-03-17T11:00:37+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2019/03/17105946/Scouts-bij-Mininster.jpg
minister Ank Bijleveld, Scouting, Vrijheidsmaaltijd, Wageningen Nieuws
4 en 5 Mei, FoodValley, Nieuws