680 WOII-veteranen bedankt met ode door Wageningse scholieren

Foto: Jaap Mons

Voor het tweede jaar op rij kunnen WOII-veteranen niet naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen voor de herdenking/viering op 4 en 5 mei.

Daarom brengt het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) een deel van de stad naar hen.

Acht landen

Zo worden wereldwijd 680 WOII-veteranen, die op Nederlands grondgebied hebben gevochten, in het zonnetje gezet. Wageningse scholieren van De Pantarijn hebben alle veteranen een speciale dankbrief geschreven. “De verschilmakers van toen worden bedankt door de verschilmakers van morgen”, aldus Thera Westerhoud (Directeur Wageningen45). Ruim 60 vrijwilligers zijn onderweg om de brieven, inclusief een bos tulpen (Freedom Flames), bij de 288 Nederlandse veteranen langs te brengen.

Alle 680 veteranen, uit de acht landen die op Nederlands grondgebied hebben gevochten (Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Verenigde Staten, Polen en Noorwegen) krijgen een persoonlijke brief, geschreven door leerling van de Wageningse scholengemeenschap Pantarijn. “Het is heel bijzonder dat wij in vrijheid leven, daarom wilde ik de veteranen bedanken. Juist in deze tijd realiseer je je hoe belangrijk vrijheid is”, aldus Jasmijn, leerling van de Pantarijn.

60 vrijwilligers brachten de brieven en bloemen persoonlijk langs bij de 288 Nederlandse veteranen: “Mooi om op deze manier alsnog bij te kunnen dragen aan de belangrijke herdenking/viering van 4 en 5 mei. En goed dat we van tevoren getest worden op corona. De veiligheid van onze veteranen staat uiteraard voorop”, aldus Henk (vrijwilliger Wageningen45).

Rechtstreeks geheugen

Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. Het levende en sprekende geheugen van de bevrijding. Een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar hedendaagse vrijheidsbakens relevanter dan ooit. Hoe maken we het verhaal van Wageningen, het verhaal van vrijheid toekomstbestendig? Ook zonder de directe getuigenissen: wie zijn de nieuwe verschilmakers? En juist daarom zijn de scholieren van de Pantarijn geactiveerd om deze dankbrieven te schrijven én na te denken over het begrip ‘vrijheid’.

Alle activiteiten rondom 4 & 5 mei zijn, volgens de coronamaatregelen, zonder publiek. Daarom is alles te volgen in het interactieve Wageningen45 Live (Wageningen45.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen