Het Bevrijdingdefilé op 5 mei in Wageningen blijft doorgaan

Ook Meester Pieter van Vollenhoven reed mee met het defilé in 2019
Ook Meester Pieter van Vollenhoven reed mee met het defilé in 2019
Foto: Wageningen Nieuws

Het jaarlijkse Bevrijdingsdefile op 5 mei in Wageningen zal ook de komende jaren, met steun van Defensie, doorgaan. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Blokhuis, mede namens de minister van Defensie, op vragen van kamerlid Evert-Jan Slootweg (CDA).

Slootweg stelde de vragen naar aanleiding van de ontstane onrust nadat Defensie liet weten de uitgaven te moeten heroverwegen. “Het evenement in Wageningen bestaat uit verschillende elementen; een kerkdienst, een herdenking en een defilé. De organisatie hiervan is in handen van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, ook bekend als Stichting Wageningen 45. Alle drie de elementen worden – conform de afspraak met de organisatie – door Defensie jaarlijks ondersteund.” zegt Blokhuis in zijn antwoord, “Het geheel van defensieondersteuning aan vele herdenkingsactiviteiten en evenementen legt een te zwaar beslag op de operationele capaciteit van de krijgsmacht. Defensie is daarom genoodzaakt om kritischer te kijken naar toekomstige bijdragen.”

Convenant

“Ten aanzien van het defilé heeft Defensie nieuwe afspraken gemaakt die samen met de overige ondersteuningsafspraken zijn vastgelegd in een convenant. Naar aanleiding van de zorgen die zijn ontstaan over de toekomst van het defilé worden de afspraken herbezien. Uitgangspunt daarbij is dat het defilé, met steun vanuit Defensie, jaarlijks doorgang kan vinden.” aldus de staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport.

Het één en ander zal natuurlijk afhangen van de coronamaatregelen maar men gaat er vanuit dat het defilé in 2022 gewoon weer doorgang kan vinden.

Alle gestelde vragen én antwoorden met betrekking tot het Bevrijdingsdefilé zijn hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen