Vijf Tweede Wereldoorlog films uit de jaren ’40 die je hier kunt bekijken

Foto: Divers

Rond 5 mei worden er allerlei Tweede Wereldoorlog films vertoont op de televisie. Meestal films die je vast al wel een keer gezien hebt.

Door Devi van Hellesem

Op de televisie vind je deze vijf films die in de jaren ’40 gemaakt zijn niet maar wel op het internet en voor degene die denken alle Tweede Wereldoorlogs films wel te kennen, ken je deze vijf ook al? Ze zijn wel in het Engels en niet ondertiteld en goed voor bijna acht uur film. Hou voor ogen dat meeste films best propagandisch waren in die tijd.

5 Hitler – Dead or Alive

1942, duur 70 min (Amerikaans, regie: Nick Grinde, Fine Arts Studios)

In 1939 looft een rijke Amerikaanse zakenman één miljoen dollar als beloning om Adolf Hitler dood of levend over te leveren. Hij huurt drie gangsters in die net uit Alcatraz zijn vrijgelaten. De drie worden lid van de Koninklijke Canadese Luchtmacht en hi-jacken een vliegtuig met piloot Johnny erbij.

Johnny voegt zich bij de groep en samen weten ze als muzikanten Hitler te pakken te krijgen, ze scheren hem zijn snor af en zelfs Hitlers eigen SS’ers herkennen hem niet meer.

4 Fighter Squadron

If it had wings, they’d fly it! If it had skirts they’d fight for it!

1948, duur 94 min. (Amerikaans, regie Raoul Walsh, Warner Brothers)

1943, de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Rokkenjager en sergeant Dolan maakt deel uit van een eskader Amerikaanse gevechtspiloten die gestationeerd zijn in Engeland. Zijn beste vriend majoor Hardin heeft het commando over de onverschrokken piloten die in hun Republic P-47 Thunderbolts het menig Duitser in de lucht moeilijk maken.

Als ze te horen krijgen dat ze binnenkort voor D-Day ingezet worden voor lucht bijstand aan de geallieerde landingen, loopt de spanning op de luchtmachtbasis op. Leuk detail: Rock Hudson maakte in deze film zijn debuut.

3 In Which We Serve

1942, 109 min. (Brits, regie Noël Coward en David Lean, British Lion Film, United Artists)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het Britse slagschip Torrin getorpedeerd. De kapitein en enkele bemanningsleden overleven en weten in een reddingssloep in leven te blijven. In de sloep denken ze na over hun bestaan. In de tussentijd wordt het Britse vasteland tijden de Blitz zwaar gebombardeerd door de Duitsers.

De film is gebaseerd op Kapitein Lord Louis Mountbatten die het commando voerde op de HMS Kelly toen het zonk tijdens de Slag van (of landing op) Kreta, Griekenland in mei 1941.

2 One of our Aircraft is missing

1942, duur 103 min. (Brits, regie Michael Powell en Emeric Pressburger, Anglo-Amalgamated Film Distributors)

Een film geproduceerd met medewerking van de Royal Airforce, the Air Ministry en de Nederlandse regering. In het Nederlands werd de film uitgebracht onder de naam: Een Onzer Vliegtuigen Wordt Vermist.

Gedurende de vele offensieve bombardementen door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er middels de media gecommuniceerd dat er een bombardement was geweest en waar. Ook werd verteld hoeveel eigen vliegtuigen er waren verdwenen, soms één, meestal meer. Achter deze korte mededelingen gingen verhalen van de dood, vernieling en durf schuil.

In deze film zien we de RAF Vickers Wellington-bommenwerper ‘B-For-Bertie’, neerstorten ergens in Nederland. We gaan terug naar de gebeurtenissen die er aan vooraf gingen en maken kennis met de zes bemanningsleden. De zes weten uit het vliegtuig te springen en belanden ergens in het door de Duitsers bezette land. Maar ze moeten terug naar Groot-Brittanië en worden daarbij geholpen door de Nederlanders.

1 Theirs Is The Glory

1946, 97 min. (Brits, regie Brian Desmond Hurst, Gaumont British Picture Corporation)

Theirs Is The Glory is een film die, als je in deze regio woont, je eigenlijk minimaal één keer gezien moet hebben en niet alleen omdat de film zich grotendeels afspeelt in de gemeente Renkum. De 200 acteurs zijn de Britse militairen van Market Garden 1944 en dat maakt het een zeer realistische film. De opnames startten in september 1945, dus de omgeving lag hier nog volledig in puin. Op 17 september 1946 ging de film tegelijkertijd in Arnhem, Londen en Ottawa (Canada) in premiére. De film was een succes. Onterecht is Theirs Is The Glory een relatief onbekende film.

De 200 veteranen, die natuurlijk allerminst acteurs waren, speelden hun eigen verhaal van dat jaar daarvoor, gedurende Operatie Market Garden. Tussen de opnamen door werden zij constant geconfronteerd met de horrors van de septemberdagen in 1944. Veel veteranen hebben er toen aan bijgedragen dat de graven van hun kameraden gelokaliseerd werden en hielpen hen een definitieve rustplaats te geven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.