Holocaust Namenmonument draagt straks 26 Wageningse stenen

Foto: Impressie Holocoast Namenmonument

Ruim 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgen ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust een eigen monument in Amsterdam. Er komt een Holocaust Namenmonument met de namen van 102.000 mensen die nooit een graf kregen.

Aan de gemeente Wageningen is gevraagd om als Stad der Bevrijding, hieraan bij te dragen.

Sponsoring

Wethouder De Brito: “Ons is door betrokken inwoners gevraagd om een bijdrage te leveren aan dit monument. In onze stad vieren we ieder jaar de vrijheid en eren we ‘onze bevrijders’, door wie de overlevenden konden terugkeren.”

“Als Stad der Bevrijding willen graag onze bijdrage leveren. We doen dit in de vorm van de sponsoring van 26 stenen, die de 26 Joodse namen van mensen afkomstig uit de gemeente Wageningen die de tweede wereldoorlog niet hebben overleefd, symboliseren.”

Namenmonument

De oprichting van het Holocaust Namenmonument Nederland is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité.

De Pools-Joodse architect Daniël Libeskind heeft in samenwerking met het Comité het ontwerp gemaakt van het monument. Het nationale monument komt in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam.

Het Holocaust Namenmonument Nederland is een tastbaar gedenkteken op een plek waar nabestaanden hun vermoorde familie kunnen herdenken. Een monument met zoveel namen is tevens een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen