De oorlog van hier: het verhaal van Jeanne Schouten van de Boersberg

Foto: De oorlog van hier

Als 10-jarig meisje hoort Jeanne Schouten hoe de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen. Een paar uur later bewandelen de eerste militairen het erf van boerderij de Boersberg in Doorwerth, waar zij woont met haar ouders en broer.

Ze vorderen direct vier paarden. Het is het begin van vijf oorlogsjaren, die de jonge Jeanne altijd bij zullen blijven. Jeannes verhaal, over vijf jaar oorlog in Doorwerth, is te horen in de mini-podcast ‘De oorlog van hier’.

Dodenherdenking

Op 4 mei dit jaar zou het verhaal van Jeanne verteld worden tijdens de Dodenherdenking bij het monument aan de Van der Molenallee in Doorwerth. Door het coronavirus gaat deze herdenking niet door, maar dat betekent niet dat dit verhaal over Jeannes leven tijdens de oorlog niet verteld wordt. Van de Duitse inval en de luchtlandingen tot de terugkomst van Jeanne en haar familie na de evacuatie: alles is verzameld in vier korte podcasts.

Want ook in deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij wat zich 75 jaar geleden afspeelde. Juist nu we dit jaar 75 jaar in vrijheid vieren, moeten we zorgen dat de verhalen uit de oorlog gedeeld worden. Zoals Jeanne Schouten zelf zegt: “Ik hoop dat deze verhalen altijd verteld blijven worden, zodat de mensen zich werkelijk gaan beseffen hoe zinloos oorlog is.”

Het audioverhaal is gemaakt door Suzan van Loenen. Zij zou het verhaal vertellen tijdens de herdenking op 4 mei en heeft de geschiedenis van Jeanne Schouten voor deze gelegenheid vertaald in een mini-podcast. ‘De oorlog van hier’ is online te beluisteren op:

De oorlog van hier

(klik)

Lees ook: Bloemen doneren voor Dodenherdenking met Tikkie