Wijngaard Zuid-Veluwe oogst als eerste in Gelderland

Foto: Wijngaard Zuid-Veluwe @Facebook

Wijngaard Zuid-Veluwe, gelegen op de geluidswal in De Rietkampen (boven de parkeergarage van Pathé Ede), is erg blij met de Frans voelende zomer. Dankzij het aanhoudende droge en warme weer gaat het dit jaar buitengewoon goed.

Zij gaan deze week als eerste in Gelderland oogsten.

Drie druifsoorten

Bij Wijngaard Zuid-Veluwe groeien drie verschillende druifsoorten die drie bijzondere streekwijnen maken: Solaris (witte), Cabernet Blanc (witte) en Cabernet Cortis (rode).

De Solaris is een vroegrijpe druif die als eerste geoogst kan worden. Twee weken later volgen de rode druiven vier weken later wordt de Cabernet Blanc geoogst.

‘Het is een kwestie van het perfecte moment afwachten,’ aldus wijngaardenier Willem de Weijer, die al vanaf februari noeste arbeid verzet om de druiven tot het perfecte suikerpercentage (oftewel alcoholpercentage) te krijgen.

‘Zo vroeg oogsten is echt uniek voor Nederland. Het oogsten moet bij voorkeur binnen één dag gebeuren, en daarna moeten de trossen binnen een paar uur bij de perser zijn. Die maakt er dan wijn van.’

Geen tekort aan water

De wijngaard heeft geen last van de droogte gehad. Dankzij het innovatieve bewateringssysteem krijgen de druivenranken iedere twee dagen automatisch in een halfuurtje precies genoeg water.

‘De wijngaard staat bovenop een parkeergarage, dus veel grondwater kunnen de wortels zelf niet opnemen. In de garage staat een computergestuurde pomp die grondwater via honderden meters slangen naar de 2100 druivenranken brengt.’

'
article
18112
Wijngaard Zuid-Veluwe oogst als eerste in Gelderland
Wijngaard Zuid-Veluwe, gelegen op de geluidswal in De Rietkampen (boven de parkeergarage van Pathé Ede),
https://wageningen.nieuws.nl/eten/18112/wijngaard-zuid-veluwe-oogst-als-eerste-in-gelderland/
2018-08-11T13:35:39+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2018/08/11133354/Wijngaard-ede.jpg
A12, oogsten, Wageningen Nieuws, wijn, Wijngaard Zuid-Veluwe
Bij de buren, Eten, Natuur, Nieuws