Meerdere Too Good To Go Magic boxen in Wageningen

Foto: Too Good To Go

De app Too Good To Go is pas deze week geïntroduceerd in Wageningen en meteen hebben zich al tien ondernemers aangemeld. Deze ondernemers zullen veel minder voedsel gaan verspillen.

Met de app wordt voedselverspilling tegengegaan, kun je zien welke ondernemers meedoen en wat zij aan te bieden hebben.

Houdbaarheidsdatum

Al het voedsel wat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit wordt door hen in de zogenoemde Magic Box gedaan. Het aantal boxen dat zij weten te vullen wordt in de app vermeld en tegen een bedrag van tegen de vijf euro aangeboden. De waarde van de inhoud van de box is echter hoger, de ondernemer biedt de box met 70% korting aan.

Je kunt je favoriete bedrijf aangeven zodat je meldingen krijgt zodra ze een Magic Box kunnen vullen, je reserveert en betaalt meteen (via I-Deal, PayPal of creditkaart) en op de aangegeven tijd kun je je box ophalen.

Gisteren was op deze website al te lezen dat de Jumbo als supermarkt deze boxen samenstelt, maar ook de Albert Heijn to go stelt ze samen.

Brood, groente en fruit

Wie graag brood eet, moet zeker even op de app gaan kijken, maar liefst vijf bakkers in Wageningen doen mee. Het is moeilijk brood bakken voor mensen waarvan je niet weet wat ze vandaag gaan kopen, naast de bestellingen. Een overschot aan het eind van de dag aan producten die de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden, en dat is bij brood al snel, wordt bij deze bakkers niet meer weggegooid. Thuis leg je het brood in de vriezer en je kunt er ven mee vooruit.

Terecht kun je bij Bakker Bart, Le Perron, Bakker van Voorthuizen en Bakkerij ’t Stoepje die op de Markt staat. Heb je zin in wat lekkers of heb je reden om te trakteren? Bij De Proeverij is de Magic Box gevuld met taart en vlaai.

Bij Foladi haal je een box vol met groenten en/of fruit die nu echt op moet. Als je het helemaal goed wilt doen, neem je, je eigen tas mee zodat ook aan verpakkingen niets verspild wordt.

Altijd over

Zeker voedsel wat al bereid is en niet gegeten gooi je weg, je mag het zelfs niet weggeven, zo bepalen de regels van de voedsel- en warenautoriteit. Wat je bij de bovenstaande ondernemers ophaalt, moet je soms zelf nog verwerken. Maar restaurants hebben vaak ook eten over. “Wij hebben eigenlijk altijd wel over.” vertelt Wim Wauben, Food & Beverage manager bij het hotel en congrescentrum WICC. Het hotel biedt Magic Boxen ontbijt aan. Een box die je ’s morgens, als het ontbijtbuffet is afgelopen kunt ophalen.

“We weten hoeveel gasten er in het hotel zitten maar nooit hoeveel ze eten. Dan moet je denken aan croissants, eieren die gekookt zijn of als roerei verwerkt. Dat is voedsel dat dan nog zo’n twee uur houdbaar is, daarna moet het bij het GFT-afval gegooid worden. Wij gooien in de week wel vier of vijf containers met GFT-afval weg! Dat is best veel en zonde.”

Het aanbieden via de app is een win-win situatie. Voorlopig wordt dit eerst getest met het ontbijt. Dat heeft te maken met het feit dat het een buffet is, in de toekomst wordt het misschien wel uitgebreid. “Er worden hier regelmatig buffet’s voor lunch of diner aangeboden, maar dat is meestal tijdens een congres. Dan blijft er ook altijd over. Het ontbijtbuffet is er iedere ochtend en we gaan eerst eens kijken hoe dat loopt.”

Ook Colors World Food die veel buffetten klaarmaken is aangesloten bij Too Good To Go. Bij bestellingen á la carte wordt er bereid bij bestelling, bij een buffet is alles al bereid en moet je maar afwachten hoeveel daarvan daadwerkelijk wordt gegeten.

En de afnemer van de Magic Box moet ook afwachten wat er in zijn of haar box terecht komt. De Magic Box is dus eigenlijk een verrassingsmenu! Maar de echte verrassing is voor de afvalverwerking

Too Good To Go

Sinds de lancering van Too Good To Go op 22 januari 2018 zijn er al meer dan 200.000 maaltijden gered in Nederland. De app is al actief in meer dan 25 steden in Nederland. De gebruikers van Too Good To Go hebben wereldwijd samen al meer dan 9,5 miljoen maaltijden gered.

Samen met de lancering van de stad Wageningen, kondigt Too Good To Go ook een samenwerking aan het Wageningen University & Research aan. Om de impact van de app van Too Good To Go op het consumentengedrag te meten en om te bepalen wat de volgende stukjes van de puzzel moeten worden, start Too Good To Go in samenwerking met WUR een onderzoek.

Expert op het gebied van voedselverspilling Toine Timmermans: “Wageningen University & Research is verheugd om de lancering van Too Good To Go in Wageningen te gaan combineren met consumentenonderzoek om zowel inzicht te krijgen in het gebruik van de ‘geredde’ producten, als de verandering in bewustwording en gedrag rond voedselverspilling door het gebruik van de app. Dit unieke experiment is onderdeel van “Wageningen, levend laboratorium Samen tegen Voedselverspilling”

Je vindt de Too Good To Go app hier. Ondernemers die zich ook willen aanmelden en minder voedsel willen verspillen, vinden hier mee informatie.

'
article
21902
Meerdere Too Good To Go Magic boxen in Wageningen, samen tegen voedselverspilling
De app Too Good To Go is pas deze week geïntroduceerd in Wageningen en meteen
https://wageningen.nieuws.nl/eten/21902/meerdere-too-good-to-go-magic-boxen-in-wageningen/
2019-01-23T17:53:46+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2019/01/23162813/TooGoodToGo_5610.jpg
Too Good To Go, voedsel, voedselverspilling, Wageningen, Wageningen Nieuws
Eten, Nieuws