Thematentoonstelling “De vier elementen” in Beeldengalerij Het Depot

tr marmer 002
tr marmer 002
Foto: Het Depot

Gisteren is in Beeldengalerij Het Depot in Wageningen de tentoonstelling ‘De vier elementen’ geopend door Johan Luijmes, artistiek leider van Het Depot.

De leer van de vier elementen van Empedokles (ca. 492 v Chr. – ca. 432 v Chr.) inspireerde Beeldengalerij Het Depot en studenten van ArtEZ Hogeschool voor de kunsten tot een gezamenlijke expositie. Aarde, water, lucht en vuur zijn de onderwerpen waarbij beelden van de vaste collectie van Het Depot werden gekozen en waardoor de studenten zich lieten inspireren.

Het Depot stelde ieder van hen een vierkante meter vloeroppervlak ter beschikking om hun interpretatie van één van de vier elementen tentoon te stellen.

Eeuwige elementen

De Griek Empedokles was ziener, staatsman, dichter, arts en filosoof. Hij meende dat alles zou bestaan uit een mengsel van vier eeuwige elementen. Liefde en haat werken daar op in en zorgen voor ontstaan en vergaan van de dingen. Deze ideeën vonden hun weg bij andere filosofen en in premoderne wetenschap als geneeskunde, astrologie en alchemie. Ook in deze tijd worden kunstenaars er door geïnspireerd, zoals te zien is bij de beelden van de vaste beeldhouwers van Het Depot.

Deze expositie toont o.a. werken van Emile van der Kruk (‘Onder water’), Peter Keizer (‘De vuurbrenger’) en Andreas Hetfeld (‘Vleugels van verlangen’).

De deelnemende studenten van ArtEZ volgen de opleiding Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) en worden opgeleid tot autonome kunstenaars en eerstegraads docenten. Het onderwerp ‘De vier elementen’ sloot aan bij hun specialisatieprogramma Natuur en kosmos.

De tentoonstelling ‘De vier elementen’ is te zien tot en met zondag 22 maart 2020.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen