Expo en fietsroute “oost-west”: Indische sporen in het Wageningse

Bbank Noorderplantsoen, vernoemd naar plantage-eigenaar Dirk Vreede, eigenaar van Ngladjoe (nu Hinkeloord/’t Depot)
Bbank Noorderplantsoen, vernoemd naar plantage-eigenaar Dirk Vreede, eigenaar van Ngladjoe (nu Hinkeloord/’t Depot)
Foto: Casteelse Poort

Dit jaar is “oost-west” het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis.

“oost-west” Voor museum De Casteelse Poort en voor Historische Vereniging Oud-Wageningen een mooie aanleiding om de Indische sporen in het Wageningse te belichten: met een expositie, een fiets-/wandelroute en artikelen in het tijdschrift Oud Wageningen.

Ook in Wageningen bestaan veel sporen die herinneren aan het voormalige Nederlands Oost-Indië. Deze historische sporen hebben niet alleen te maken met onze de koloniale geschiedenis. Ze omvatten ook herinneringen aan de ontwikkeling van het tropisch landbouwonderwijs en -onderzoek en repatriëring.

Expositie

In de expositie in museum De Casteelse Poort ontdekt de bezoeker de verschillende Indische sporen aan de hand sfeervolle oude foto’s, landkaarten, kleurige schoolkaarten, dromerige schilderijen, kunstvoorwerpen, fraai geïllustreerde boeken en andere voorbeelden van een verdwenen wereld in Indië en Wageningen.

De tentoonstelling is opgebouwd in vier historische periodes: koloniaal kapitaal, koloniale opleidingen, Indisch studentenleven in Wageningen en repatriëring van Indische Nederlanders. Te bezoeken van 27 september t/m 8 november 2020. Aanmelden is aanbevolen vanwege coronamaatregelen. Zie voor meer info: casteelsepoort.nl.

Fiets- en wandelroute

Historische Vereniging Oud-Wageningen heeft een fiets- en wandelroute ontwikkeld die langs de interessantste Indische sporen leidt. In en om de stad zijn veel voorname gebouwen die met Indisch kapitaal zijn gebouwd. En veel plekken hebben een Indisch verhaal. Er valt genoeg te ontdekken!

De route per fiets is 20 of 30 km, de wandeling 4 km. De complete route met historische toelichting is beschreven in een gidsje. Het gidsje is vanaf eind september beschikbaar (voor een zacht prijsje) bij museum De Casteelse Poort (start/eindpunt route) en bij boekhandels Kniphorst en Bruna.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen