Gemeente stelt bedrag beschikbaar voor logopedist op bassisscholen

Foto: klimkin-pixabay

Uit het programma ‘Onderwijs en educatie’ wordt volgend schooljaar jaarlijks een bedrag van 12.000 beschikbaar gesteld voor een logopedist voor de signalering van taalproblemen op basisscholen.

De gemeente heeft daartoe besloten na een evaluatie eind 2017 van de logopedische screening.

Vangnet

De conclusie op basis van interviews is dat de vroegtijdige screening van kinderen tussen 2-4 jaar voldoet, maar niet alles kan in deze vroegsignalering worden ondervangen.

School moet hierbij het ‘vangnet’ zijn, maar uit de interviews komen signalen dat voor een klein deel van de kinderen die reeds op school zitten de werkwijze niet sluitend is en daardoor niet bij een behandelend logopedist terecht komen.

Redenen daarvoor zijn dat bij sommige kinderen niets gesignaleerd wordt op die leeftijd (sommige problemen zijn op latere leeftijd pas meetbaar), de kinderen niet aangemeld worden of dat ouders, om uiteenlopende redenen, niet op de afspraak bij een jeugdarts komen.

Voorkomen beter dan genezen

De gemeente vindt het belangrijk dat alle kinderen die het nodig hebben op een laagdrempelige manier bereikt kunnen worden. Door middel van tijdig signaleren van spraak- en taalstoornissen en inzetten van preventieve logopedie kunnen problemen op latere leeftijd voorkómen worden, zoals emotionele en gedragsproblemen, uitstroom naar speciaal onderwijs, voortijdig schooluitval en criminaliteit.

Daarom is dus besloten om maximaal € 12.000,- beschikbaar te stellen voor een logopedist met ingang van schooljaar 2019/2019.

Met dit budget kan op alle scholen primair onderwijs in Wageningen een screening plaatsvinden voor de kinderen waar twijfel is of een logopedische behandeling noodzakelijk is, voor advies aan leerkrachten en eventueel bij de start van het schooljaar voorlichting aan de leerkrachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen