Helemaal zonder gas: Noldus verdient Mijlpaal Klimaatneutraal

Foto: Gemeente Renkum

Donderdag 26 april kreeg informatietechnologiebedrijf Noldus de Mijlpaal Klimaatneutraal Wageningen. Het verwarmingssysteem van het Noldus was hoognodig aan vervanging toe.

Dankzij warmtepompen en warmtewisselaars kan het bedrijf nu helemaal zonder gas.

De weelderige tuin van Noldus Information Technology aan Nieuwe Kanaal verraadt een groene blik op de wereld. Wie naar boven kijkt ontdekt hoe ver die duurzame ambities gaan: tien warmtepompen, een enorm luchtbehandelingssysteem en 122 zonnepanelen sieren het dak.

Zoektocht

Dat het verwarmingssysteem vervangen moest worden stond buiten kijf: het oude systeem functioneerde traag, kon geen onderscheid maken tussen aparte ruimtes en deed niets aan de luchtkwaliteit.

Maar wat dan wel? Noldus liet alles onderzoeken en doorberekenen. Ook twee externe adviseurs werden betrokken, Frank Zegers van Wageningen Werkt Duurzaam en zelfstandig adviseur Wim Meijer.

Directeur Lucas Noldus: “Je kunt dit als bedrijf niet alleen. We hebben de expertise niet in huis. Het is heel plezierig als experts dan meekijken, toezicht houden op de uitvoering en helpen bij subsidieaanvragen.”

Goede temperatuur en frisse lucht

In de oplossing staan warmtepompen met warmtewisselaars centraal. Moet de temperatuur omhoog, dan halen ze als een omgekeerde koelkast warmte uit de lucht. Die warmte geven ze aan het water van de vloerverwarming af.

Warmtepompen verwarmen ook de lucht in het ventilatiesysteem. Dat ventilatiesysteem blaast de hele dag verse buitenlucht door het gebouw. De oude lucht wordt afgevoerd naar buiten, waarbij eerst vocht en warmte worden onttrokken en afgegeven aan de nieuwe lucht. Goed voor het binnenklimaat en het systeem bespaart een hoop energie!

Uniek: als eerst van het gas af

De duurzame stap van Noldus is de wisseltrofee Mijlpaal Klimaatneutraal Wageningen meer dan waard, vindt de gemeente.

Wethouder Lara de Brito: “Noldus is als eerste bestaande bedrijf helemaal van het gas af, dat is echt heel bijzonder. Ik ben onder de indruk. Vanaf het begin zijn jullie een klimaatpartner die echt inspireert.”

Lucas Noldus: “Het is een flinke investering maar het draagt bij aan de waarde van het pand en het werkplezier van de werknemers. Bovendien vind ik dat we zorgvuldig om moeten gaan met de planeet, daar voel ik me persoonlijk verantwoordelijk voor. Uiteindelijk hoop ik dat we 100 procent duurzaam worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen