Eikenprocessierups gesignaleerd in Wageningen

Foto: Kleuske, wikimedia

Op dit moment is er een aantal bomen in Wageningen waar de eikenprocessierups is geconstateerd. Team Beheer en Realisatie van de gemeente heeft alle bomen in beeld en begin deze week met de bestrijding ervan.

Je hoeft de locaties niet meer te melden.

Gezondheidsklachten door de eikenprocessierups?

Neem dan contact op met je huisarts of met GGD Gelderland-Midden, team Milieu en gezondheid, telefoonnummer 0800-8446 000, of stuur een e-mail naar [email protected]. Kijk voor meer informatie op de website van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Hoe ontwikkelt de rups zich?

Eikenprocessierupsen zijn de larven van nachtvlinders.  Begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Ze leven bij elkaar in nesten.

Vanuit deze nesten gaan zij in processie op zoek naar (eiken)blad. In deze periode, half mei, zijn de rupsen in het eerste of tweede stadium van de vervelling en leven ze nog in nesten. Als de rupsen groter worden, verplaatsen zij zich over de bomen.

Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen en hebben zij een grijsblauwe kleur met lichte zijkanten. In juli zijn de rupsen volgroeid en leggen de vrouwtjes opnieuw hun eitjes.

Bestrijding

De rupsen worden opgezogen en in de machine verbrand. Men gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen. Mensen in zogenoemde witte ‘maanpakken’ voeren de bestrijding uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen