100.000e scan foto voor gemeentearchief overhandigd aan burgemeester

Foto: Gemeente Wageningen

Een afdruk van de 100.000e scan kreeg burgemeester Geert van Rumund 5 september overhandigd. Vrijwilliger Kees van de Graaf maakte die voor het Gemeentearchief Wageningen.

Vijf jaar geleden vroeg Kees van de Graaf (70) het Wageningse gemeentearchief of hij fotonegatieven van het Wageningse voetbal mocht digitaliseren.

Copyrights persfotografen

scanHet Gemeentearchief heeft namelijk de negatieven en de copyrights van de persfotografen Rein Heij, Cord Otting en Rob Leenarts in bezit.

Een mooi bezit, maar niet makkelijk raadpleegbaar. Kees wilde graag de foto’s van het voetballen zien.

De beste manier was om alles dan maar te digitaliseren. De gemeente Wageningen zorgde voor een scanner en een laptop, zodat Kees alles thuis kon doen.

Nadat hij meerdere tienduizenden voetbalfoto’s had gescand en beschreven, begon Van de Graaf met de overige negatieven.

Een enorme klus. Na vijf jaar is ongeveer de helft gedaan.

De 100.000e

Onlangs scande Van de Graaf het 100.000e negatief. Een goede reden om even stil te staan bij dit intensieve werk en het enthousiasme van deze vrijwilliger.

De gemeente stelt het zeer op prijs dat Van de Graaf een stuk geschiedenis van Wageningen (meer dan een halve eeuw, 1945-2000) zichtbaar maakt. Dit is een welkome aanvulling voor het gemeentearchief.

Van de Graaf was van kinds af aan een trouw bezoeker van de wedstrijden van F.C. Wageningen. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een van de grote kenners van de geschiedenis van het Wageningse voetbal en hij is nog steeds regelmatig op ‘de Berg’ te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen