Wageningen legt voorlopige criteria vast voor aanleg zonneparken

Foto: gemeente Wageningen

Om in 2030 als gemeente Klimaatneutraal te zijn, is het nodig dat er zonneparken komen in Wageningen. Om bedrijven en inwoners duidelijkheid te geven over mogelijke locaties en voorwaarden, heeft het college van B&W voorlopige criteria vastgesteld.

Daarbij sluit de gemeente in grote lijnen aan op de Omgevingsvisie van de provincie.

Nu al ontwikkelen

Omdat het van belang is dat er nu al zonneparken ontwikkeld worden, heeft de gemeente voorlopige criteria vastgesteld voor mogelijke locaties. De criteria zijn voorlopig totdat de gemeente definitief weet voor hoeveel zonneparken en windmolens ze aan de lat staat.

Dit is bekend, zodra de regionale opgave voor de regio FoodValley is verdeeld over de gemeenten. Deze opgave krijg de regio van het rijk in het kader van het landelijk Klimaatakkoord.

Criteria en voorwaarden

Op grond van het huidige beleid is er 36 hectare nodig en zal er ook maximaal 36 hectare aan zonneparken toegestaan worden. Daarnaast hanteert het college voorlopig 3 verschillende gebieden (klik op de afbeelding voor vergroting).

  • zonneparkenRode gebieden waar geen zonneparken mogelijk zijn, uitgezonderd het gebied dat valt onder het project Grebbedijk;
  • Gele gebieden waar zonneparken in principe niet mogelijk zijn, maar ook niet volledig uitgesloten zijn;
  • Groene gebieden waar zonneparken mogelijk zijn.

In alle gevallen moeten de nieuwe initiatieven voor de parken voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder het versterken van de landschappelijke kwaliteit en de biodiversiteit.

Klimaatneutraal

De gemeente Wageningen heeft de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Deze ambitie houdt onder meer in dat alle gebruikte energie vanaf die datum duurzaam opgewekt wordt. Met alleen het plaatsen van zonnepanelen op alle geschikte daken van woningen en bedrijven wordt dit doel niet bereikt.

Om volledig klimaatneutraal te worden, is onder andere de aanleg van zogenaamde zonneparken nodig, naar verwachting 36 hectare. Het is mogelijk dat dit benodigde oppervlak nog groter wordt als gevolg van het landelijke Klimaatakkoord.

Wellicht is het dan noodzakelijk om de criteria te heroverwegen en in meer gebieden ruimte te bieden voor de aanleg van zonnepanelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen