112

Extra aandacht op school voor kinderen na meemaken geweld

Foto: Pexels

Het onderwijs en de politie werken in Wageningen nauw samen bij het organiseren van snelle steun voor kinderen die thuis geweld meemaken.

De politie geeft na geweld of andere heftige incidenten een signaal door aan school. Zo kunnen leerkrachten een kind onmiddellijk steunen. Minister Dekker bezocht gisteren de Regionale Scholengemeenschap Pantarijn en kreeg uitleg over de nieuwe werkwijze ‘Handle With Care’. Het is nog een proef, maar de eerste resultaten zijn positief.

Geweld

Kinderen die thuis geweld meemaken, hebben vaak last van angst en stress en voelen zich alleen met hun ervaringen. Ze gaan de volgende dag gewoon naar school. Meestal weten hun leerkrachten niet dat het kind recent thuis geweld heeft meegemaakt. Daarom wordt in Wageningen en Heerlen een nieuwe werkwijze uitgeprobeerd: Handle With Care.

De politie geeft na een incident met geweld aan school door dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. Leerkrachten steunen hun leerlingen, bijvoorbeeld door niet bestraffend te reageren op huiswerk dat niet af is of met wat extra aandacht. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien.

Veilige school

Tijdens het werkbezoek van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan Pantarijn bleek dat de eerste resultaten van de nieuwe werkwijze positief zijn. Stella Efdé, directeur-bestuurder van Pantarijn: “Wij willen een veilige school zijn voor onze leerlingen. Een plek waar zij zonder zorgen onderwijs kunnen volgen. Onze docenten creëren een veilige omgeving door maatwerk te bieden. Zij vangen de leerling op zonder dat deze tekst en uitleg hoeft te geven en bekijken wat de leerling op dat moment nodig heeft.”

De politie in Wageningen vult aan: “Het is belangrijk dat kinderen bij huiselijk geweld snel steun krijgen. Kinderen kunnen ook bij andere incidenten enorm van slag zijn. Daarom is het goed dat wij in dat soort gevallen een signaal aan de school kunnen geven.”

Geweld hoort nergens thuis

Handle With Care is een initiatief van Augeo Foundation. Het is onderdeel van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van het kabinet. Augeo-directeur Mariëlle Dekker: “Uit onderzoek blijkt dat snelle steun voor kinderen die huiselijk geweld meemaken cruciaal is. Veel kinderen krijgen posttraumatische stressklachten. School is voor deze kinderen een extra belangrijke, veilige plek. Als ze daar steun ervaren, kan dat hun veerkracht versterken en de schade van geweld helpen beperken.”

De nieuwe werkwijze Handle with Care wordt dit jaar in Wageningen en Heerlen uitgebreid. Ook andere gemeenten hebben intussen interesse getoond. Doel is om in 2020 definitieve conclusies over de nieuwe samenwerkingsvorm te trekken.

Lees ook: Wageningen werkt samen tegen huiselijk geweld

'
article
22450
Geweld hoort nergens thuis
Het onderwijs en de politie werken in Wageningen nauw samen bij het organiseren van snelle
https://wageningen.nieuws.nl/gemeente/22450/extra-aandacht-op-school-voor-kinderen-na-meemaken-geweld/
2019-02-14T08:30:09+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2019/02/14020820/boy-child-sad-alone-.jpeg
geweld, Geweld hoort nergens thuis, Handle With Care, kinderen, Politie, scholen, Wageningen, Wageningen Nieuws
112, Gemeente, Zorg