Populaire Stimuleringslening Duurzaamheid Woningen wordt uitgebreid

Foto: DirtyOpi-pixabay

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om de populaire stimuleringslening voor het verduurzamen van woningen breder in te zetten en te vernieuwen tot de Toekomstbestendig Wonen Lening.

Met de Toekomstbestendig Wonen Lening kunnen particuliere woningeigenaren nu ook een aantrekkelijke lening krijgen voor levensloopbestendig maken van hun woning en voor asbestverwijdering. Daarnaast biedt de nieuwe leenfaciliteit ook ruimte aan ouderen en minder draagkrachtige inwoners om hiervoor in aanmerking te komen.

Nog vergaderen

De regels voor de nieuwe lening worden vastgelegd in een nieuwe verordening waarover de gemeenteraad nog moet vergaderen. Als de gemeenteraad de nieuwe verordening vaststelt, dan treedt de lening in december 2019 in werking.

Woningeigenaren in de gemeente Wageningen maken nu veel gebruik van de Stimuleringslening Duurzaamheid Woningen. Onder gunstige voorwaarden kan geld geleend worden voor allerlei energiemaatregelen aan het huis, zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Sommigen huiseigenaren renoveren hun woning zelfs al helemaal naar een aardgasloze woning.

Toch werden door de reguliere leeftijdsgrens en de krediettoets leningaanvragen afgewezen. Doordat nu ook andere leenvormen in de regeling zijn opgenomen is hier iets op gevonden. Nieuw is namelijk dat deze lening meer mogelijkheden biedt voor mensen met een bescheiden inkomen en voor inwoners die te oud zijn om een lening te verkrijgen bij een reguliere bank.

Klimaatdoelstellingen

“Het verduurzamen van onze woningvoorraad is heel belangrijk om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Door een aantrekkelijke financiering voor deze maatregelen aan te bieden, nemen mensen makkelijker deze stap. Aflossing gaat vaak eenvoudig vanuit de besparing op de energierekening. Heel jammer dus dat soms aanvragen werden afgewezen door bijvoorbeeld de leeftijd. Dat obstakel is nu met deze nieuwe leenvormen weggenomen!” aldus wethouder Peter de Haan.

En ook nieuw is dat inwoners een aantrekkelijke lening kunnen aanvragen voor het levensloopbestendig maken van de woning of voor asbestsanering. Op die manier kunnen mensen de woning helemaal klaar maken voor de toekomst, een duurzame levensloopbestendige woning.

“Een mooie combinatie: én verduurzaming én levensloopbestendig maken van de woning. Hiermee stimuleren we dat men nadenkt over aanpassingen aan het huis als het wordt verduurzaamd en andersom. Ouderen geven regelmatig aan dat ze de investering in de verduurzaming van de woning niet meer waard vinden omdat ze niet weten hoe lang ze er nog wonen. Met deze nieuwe leenvormen geven we deze doelgroep een nieuw perspectief. Langer thuis blijven wonen in een duurzaam huis. We hopen dat veel mensen hiervan gebruik gaan maken” aldus wethouder Anne Janssen.

Provincie

De provincie biedt de lening aan alle gemeenten in de gehele provincie aan en wil met de uniforme regeling zoveel mogelijk inwoners stimuleren hun woning duurzaam te verbeteren. Daarnaast legt de provincie 50% in het fonds waaruit de leningen worden verstrekt. Na het vaststellen van de verordening, kunnen huiseigenaren met de Toekomstbestendig Wonen Lening een lening afsluiten voor:

– energiemaatregelen ter verduurzaming van de eigen woning

– asbestverwijdering, mits er minimaal één energiebesparende maatregel wordt genomen, en

– verbouwingen aan het huis, waardoor men langer thuis kan blijven wonen.

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat wordt deze leenfaciliteit eind dit jaar in werking gesteld. Informatie is dan te vinden via de website wageningenwoontduurzaam.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen