College stelt voor twee nieuwe duurzame basisscholen te bouwen

Foto: Engin Akyurt CC0, pixabay

Het college van B&W heeft samen met de scholen een Groen Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (Groen IHP) opgesteld. Het college stelt onder andere voor om twee nieuwe duurzame basisscholen te bouwen.

Wethouder Lara de Brito: “Iedereen is het er wel over eens dat elk kind goed onderwijs verdient en dat we daarvoor moeten zorgen. Een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs zijn geschikte, gezonde en groene gebouwen en schoolpleinen.”

Naar verwachting neemt de gemeenteraad in februari/ maart 2020 een besluit over het Groen IHP.

Sneller duurzaam

Directe aanleiding voor het Groen IHP is het ruimtetekort bij de Margrietschool en de Zwaneridder en de vraag of er een nieuwe school in Kortenoord moet komen. Daarnaast wil het college de andere schoolgebouwen sneller duurzamer maken.

Onderwijswethouder Lara de Brito vervolgt: “Een stimulerende leeromgeving levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs en dus aan de talentontwikkeling van alle kinderen en alle jongeren. Het college stelt voor om daar de komende jaren flink in te investeren. Juist in tijden van bezuinigingen houden we vast aan onze visie. Goed onderwijs is en blijft een prioriteit.”

De benodigde investering van € 7,4 miljoen staat al in de gemeentelijke begroting voor onderwijshuisvesting gereserveerd.

Diversiteit van onderwijs behouden

Belangrijke basis voor het groen IHP is het aantal leerlingen in de gemeente. De verwachting is dat het aantal leerlingen voor de basisschool vrijwel gelijk blijft. Er hoeft dus geen school weg of extra bijgebouwd. Er kan wel een school worden verplaatst. Daarnaast vinden zowel het college als de schoolbesturen het belangrijk dat de diversiteit van het onderwijs in Wageningen behouden blijft.

Kortenoord

Er bestaat al een tijd de wens voor een basisschool in Kortenoord. De gemeente heeft hier samen met de schoolbesturen naar gekeken. De meeste kinderen uit de wijk gaan naar de Nijenoord, de Johan Frisoschool en de Kardinaal Alfrinkschool. Het zou het meest logisch zijn om voor één van deze scholen in Kortenoord een nieuwe school te bouwen.

Deze scholen willen echter niet verhuizen naar Kortenoord. Ze willen er ook geen dependance. Zij verwachten dat nieuwbouw van één van deze scholen ten koste zal gaan van de andere twee scholen.

Nieuwbouw voor Margrietschool en de Zwaneridder

De Margrietschool en de Zwaneridder hebben allebei ruimtetekort. Daarom wil het college in 2021 voor hen twee nieuwe, duurzame scholen bouwen. We streven naar integrale kind centra waarbij kinderopvang ook meegenomen wordt in de plannen. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het Groen IHP gaat het college samen met de twee schoolbesturen de plannen concreet uitwerken.

Voor de Margrietschool is het voorstel om een nieuwe school te bouwen op de locatie Haverlanden waar ’t Streek gehuisvest was. Voor de Zwaneridder wordt voorgesteld om de school naar Kortenoord te verhuizen. Er komt daar dan een nieuw schoolgebouw. Voor de Zwaneridder maakt de plek in Wageningen niet veel uit. De school trekt kinderen uit de hele stad en is niet aan één wijk gebonden.

Nieuwbouw op de huidige locatie van de Zwaneridder is heel lastig te realiseren. Op Kortenoord ligt de grond “klaar” en past de nieuwbouw binnen de bestemming. De nieuwbouw van de Zwaneridder biedt bovendien de mogelijkheid om een ontmoetingsplek voor de wijk te maken. Dit wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwbouwplan.

Aanvullend onderzoek

Veel andere bestaande schoolgebouwen zijn verouderd. Dit betekent een forse opgave voor onderhoud, renovatie of mogelijk nog meer vervangende nieuwbouw in de toekomst. Het college wil daarom een beleidskader ‘Kwaliteit onderwijshuisvesting’ ontwikkelen. Hiervoor wordt elk gebouw apart onderzocht. Er wordt gekeken hoe de scholen schoolgebouwen sneller duurzaam kunnen worden.

Daarnaast wordt onderzocht hoe het binnenklimaat verbeterd kan worden zodat het past bij de huidige eisen van modern onderwijs. Ook wordt per locatie gekeken of er bijvoorbeeld kinderopvang kan komen of een voorziening voor de wijk. Op basis van het onderzoek kan de gemeente samen met de schoolbesturen keuzes maken over de vervolgaanpak van de andere schoolgebouwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen