De vergroening van het busstation is bijna afgerond

Het busstation in 2019
Het busstation in 2019
Foto: Wageningen Nieuws

Dinsdag 4 februari zijn er vijf bomen geplant bij het busstation. Hiermee is de vergroening van het busstation bijna afgerond. Er is gekozen voor een aantal verschillende boomsoorten die geschikt zijn voor de locatie.

Het gaat om twee lindes (in de middenberm van de rijbaan), twee valse Christusdoorns (op de hoeken van de perrons) en één valse acacia (voor de bebouwing waar voor heen een kastanje stond).

De laatste stap in het vergroenen van de bushalte volgt na het planten van de bomen. Er worden dan nog struiken geplant rondom de bomen en tegen de zuilen op het perron worden klimplanten geplant (wingerd).

Positieve effecten

Omdat er op het busstation nu nog weinig groen is, is er op warme dagen weinig schaduw te vinden en is er sprake van hittestress. Bomen en groen leveren een positieve bijdrage aan het verkoelen van de omgeving. Door de dak begroeiing wordt het regenwater langer vastgehouden, wat weer kan verdampen en daarmee zorgt voor verkoeling.

Wethouder Maud Hulshof: “Het busstation wordt door de vergroening niet alleen een aantrekkelijker plek om te verblijven maar ook een meer aangename plek. Ook fungeert het busstation als een belangrijke entree naar de binnenstad. Het verbeteren van de entrees maakt ook deel uit van het programma van de Binnenstad”.

Vergroenen busstation

In 2019 zijn alle bushokjes bedekt met een sedumdak en een zonnepaneel. De reclamezuilen hebben LED verlichting gekregen en is een groeibegeleiding rondom de vier lichtmasten aangebracht.

Het plan om het busstation te vergroenen komt voort uit het programma van de Binnenstad. Hierin wordt met allerlei partijen uit de stad samengewerkt om de binnenstad aantrekkelijk en vitaal te houden. De werkgroep Binnenstad heeft een ontwerp gemaakt, welke goed aansluit bij de doelstellingen uit het groenbeleidsplein, nl. een groene stedelijke omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen