Overspannen democratie – Hoge verwachtingen, paradoxale gevolgen

Foto: Gijs van Oenen

Gijs van Oenen houdt op woensdag 24 oktober in de bblthk een inleiding, gevolgd met een discussie, over zijn onlangs verschenen boek Overspannen democratie – Hoge verwachtingen, paradoxale gevolgen.

Woensdag 24 oktober in de bblthk, aanvang 20 uur en de toegang is gratis.

Democratie is een mantra

In een essay, gebaseerd op zijn boek, schrijft hij: ‘Er kan zich nauwelijks een politiek probleem aandienen of we horen een veelstemmig koor dat het zo niet langer kan – hier moet ‘democratischer’ te werk worden gegaan!’

‘Meer democratie’ is een mantra van de moderne tijd geworden, een panacee voor alle politieke kwalen. We willen dat bestuurders verantwoordelijkheid nemen, niet aan het pluche plakken, en vooral natuurlijk ‘luisteren naar de burger’.

‘Ze staan continu onder verdenking dat ze dat te weinig doen en zijn voor niets banger dan voor het verwijt dat ze onvoldoende geluisterd hebben. Naar de uitslag van het referendum, naar de laatste stand van de opiniepeilingen, en vooral natuurlijk naar de man of vrouw in de straat – Ingrid en Henk.’

‘Die eisen, net als wij allemaal, meer en betere democratie. Van democratie lijken we nooit genoeg te kunnen krijgen.’

Prikkelende diagnose

In Overspannen democratie stelt hij een prikkelende diagnose van de ‘democratische vermoeidheid’ van de moderne mens en schetst hij een controversieel beeld van de ‘algoritmische democratie’.

Gijs van Oenen (1959) doceert sociale en politieke filosofie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Hij publiceerde eerder Ongeregelde orde (2002) en Surplus van illegaliteit (2002) over theorie en praktijk van het gedogen, en Nu even niet! (2011) over de onvoorziene gevolgen van de emancipatie.

De bblthk, Stationsstraat 2, Wageningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen