Klimaatalarm: ‘Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid’

Foto: Tumisu, pixabay

Op zondag 14 maart gaat in ruim 40 plaatsen in heel Nederland het Klimaatalarm. Van Groningen tot Heerlen en van Deventer tot Den Haag laten mensen van zich horen met coronaproof acties en activiteiten.

Samen klimaatprotestliederen zingen onder de rook van Tata Steel en 240 kilometer tegen de Zeeuwse zeewind in fietsen voor het Klimaatalarm bijvoorbeeld. Of een protestmars in Eindhoven en de noodklokken luiden in Haarlem.

Krachtig klimaatbeleid

Allemaal onder het motto: ‘Het klimaat wacht niet! Wij willen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid’. Het Klimaatalarm is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.

Zo zit het #klimaatalarm

De klimaatcrisis is de grootste bedreiging van onze tijd. We moeten nu samen het roer omgooien. Blijven we kiezen voor verwoeste oogsten, dodelijke hittegolven en watertekorten, in binnen- en buitenland? Of kiezen we nu voor vruchtbare grond, schone lucht en voldoende drinkwater?

Laten we de miljardensteun die nu is vrijgemaakt gebruiken om Nederland eerlijker en groener te maken. De overheid geeft miljarden euro’s aan grote vervuilende bedrijven in de vorm van subsidies, leningen en belastingvoordelen. Dit gaat ten koste van gezinnen en kleine ondernemers. De overheid kan ons belastinggeld maar 1 keer uitgeven. Nu maakt ons belastinggeld de klimaatcrisis erger. Dat moet anders.

Wij eisen dat de overheid het roer omgooit en bedrijven dwingt zelf te betalen voor de klimaatschade die ze aanrichten, in binnen- en buitenland. De overheid moet erop toezien dat bedrijven hun verantwoordelijk nemen om te verduurzamen. Op eigen kosten. Wij kiezen mensen boven vervuilende bedrijven.

Wij eisen echte oplossingen en eerlijk herstel. Voor gezinnen, boeren, kleine ondernemers. Voor jongeren, Inheemse groepen, voor jou. Op 17 maart zijn de verkiezingen. Op 14 maart laten wij door heel Nederland van ons horen. Een eerlijk klimaatbeleid komt er niet zomaar. Jouw stem is van levensbelang. App of bel je vrienden en doe mee met een Klimaatalarm in jouw regio of online met Klimaatalarm Live.

Waarom?

Keer op keer kiest de overheid voor vervuilende bedrijven, boven Nederlandse gezinnen. Het is hoog tijd voor andere keuzes! De keuzes die wij hier maken hebben wereldwijde gevolgen. Want de klimaatcrisis kent geen grenzen. Mensen met de minste invloed op klimaatontwrichting worden het hardst getroffen.

Wij eisen een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen. Iedereen verdient een gelijke kans op gezond eten, duurzaam reizen, groene banen en een goede woning. In Nederland en daarbuiten. Alleen zo houden we onze aarde leefbaar.

Onze eisen:

  • Vervuilende bedrijven betalen zelf voor de vervuiling die ze veroorzaken
  • Gezond eten, warme woningen, duurzaam reizen en groene banen zijn er voor iedereen
  • Mensen boven vervuilende bedrijven

De overheid heeft genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet. Het moet en het kán anders! Daarom laten we op de zondag voor de verkiezingen door heel Nederland van ons horen.

Wat is het plan?

Het coronavirus laat duidelijk zien dat snel en daadkrachtig handelen nodig is om een crisis te bestrijden. Vlak voor voor de landelijke verkiezingen willen we aan heel Nederland en het kabinet duidelijk maken dat we nu moeten kiezen voor een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid.

Om tijdens de coronacrisis veilig en effectief van ons te laten horen, organiseren we op ruim 40 locaties door heel Nederland een Klimaatalarm op 14 maart. Dit is een stilstaande klimaatmars waar we op 1.5 meter afstand van elkaar blijven. In elke stad is een leuk en divers programma met sprekers, zie de pagina met alle deelnemende steden of kijk direct bij het evenement hier in Wageningen. In alle steden zullen we tegelijkertijd om 15:00 het alarm luiden voor het klimaat!

Het is belangrijk dat iedereen zich aan de voorschriften en richtlijnen houdt om dit veilig te laten verlopen. Om dit in goede banen te leiden zal er in elke stad een speciaal sfeerbeheerteam aanwezig zijn. Aanmeldingen helpen ons in de gaten te houden hoe druk het wordt. Daarom is het extra belangrijk je aan te melden.

Vind je het prettiger om vanuit huis mee te doen? Dat kan! Je kan online meedoen met Klimaatalarm Live. Ook als je vanuit huis meedoet, schrijf je in. Zo laten we zien met hoeveel we zijn.

Lees ook: Wageningse wetenschappers eisen stop foute beleggingen ABP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen