Wordt ook eigenaar van een stukje Binnenveldse Hooilanden

Foto: Mooi Wageningen

Waarschijnlijk heb je er al over gehoord: binnen drie jaar komt er 200 (!) hectare nieuwe natuur bij op het grondgebied van Wageningen en Ede, in het Binnenveld: de ‘Binnenveldse Hooilanden’.

Kemphanen en stilte

Beeld je eens in: een enorm gebied met nieuwe natuur om ‘s morgens vroeg vogels te gaan kijken, hazen te zien rennen, om zomers het roze en paars van orchideeën te fotograferen, om je bezoek mee naar toe te nemen en ze een ijsvogel te laten zien, om ‘s avonds heen te lopen en in stilte het zonlicht te zien strijken over uitgestrekt blauwgrasland.

Waarvan je weet dat er veel kwetsbare planten jarenlang onbedreigd kunnen groeien, dat er kemphanen in alle rust kunnen broeden en waar zeldzaam geworden vlinders weer kunnen neerstrijken.

Je kunt eigenaar worden 

Als je denkt: dat is goed nieuws!, dan is er méér goed nieuws. Want je kunt zelf mede-eigenaar worden van dit nieuwe natuurgebied. Niet letterlijk in de zin van dat je grond koopt en persoonlijk bezit, maar wel dat je samen met een groep anderen ervoor zorgt dat dit natuurgebied gerealiseerd en goed beheerd wordt.

Dat het er de komende eeuw ligt en blijft liggen – dankzij jouw actie in 2018. Stichting Mooi Binnenveld wil 50 van de 200 hectare aankopen, voor dat doel hebben we 400.000 euro nodig.

Mooi Binnenveld komt voort uit het initiatief van Mooi Wageningen om bij gedeputeerde Van Dijk van de provincie Gelderland kenbaar te maken te willen participeren in nieuwe natuur in het Binnenveld.

Hoe dan?  

Totaal 400 mensen uit Wageningen en Bennekom kunnen mede-initiatiefnemer worden van de Binnenveldse hooilanden met de aanschaf van een certificaat van 1.000 euro. Bestemd voor de aankoop van de grond. De aanleg (grondverzet) en inrichting worden betaald door de provincie en het waterschap.

Met meerdere personen één aandeel financieren kan ook.

Positieve daad 

Nog voor we veel reclame maakten voor deze mogelijkheid, meldden zich al spontaan mensen voor totaal 39 certificaten. Want, vonden zij, zo’n unieke kans om zelf iets heel concreets en opbouwend te doen voor de natuur vlakbij huis, krijg je niet vaak.

“Ik kan zo een positieve daad te stellen tegenover ontwikkelingen waar je treurig van wordt maar zo weinig aan kunt doen: de kap van Pools oerbos, van oerwoud rond de evenaar, en dichtbij: het verdwijnen van de buitelende kieviten in het buitengebied, terugloop van het aantal insecten met 75% in 30 jaar tijd.” Zo meldt een van de inschrijvers ons.

Meedoen: vragen en antwoorden

Wie de wereld en zichzelf ook wil ‘trakteren’ op een stuk natuur dichtbij huis, kan zich melden om mee te doen. Dan kan via de website mooibinnenveld.nl. Hier vind je ook antwoorden op de vragen die ongetwijfeld bij je opkomen.

Je leest er om welke hectares het gaat, wat precies de plannen zijn, wat voor type natuur er komt, wat de planning enzovoort. En ook welke andere mensen (al) meedoen, en natuurlijk meer over de praktische zaken.

Kom langs op 21 november

Voor alle geïnteresseerden organiseren we op 21 november een inloopbijeenkomst in de Bblthk van Wageningen. Hier kun je alles horen over de plannen voor de Binnenveldse Hooilanden en de aanpak van Mooi Binnenveld. Aanvang 19.30 uur. Lees meer.

Bron: Mooi Wageningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen