Bedrijven en organisaties uit Wageningen maken uiterwaarden schoon

Foto: Ingrid Taylar-flickr

Nu het water in de Nederrijn weer is gezakt, is goed zichtbaar hoeveel drijfvuil er in de uiterwaarden is achtergebleven. Drijfvuil dat uiteindelijk in de oceaan, en dus in de plastic soup terecht zal komen.

Gelukkig komen diverse organisaties en bedrijven die werken in ‘het groene domein’ in actie.

Stukje adopteren

Op zaterdag 17 en zondag 18 maart zullen ze ieder een eigen stukje van de uiterwaarden ‘adopteren’, en het aangespoelde drijfvuil weghalen.

Het streven is om dat weekend de uiterwaarden binnen de gemeente Wageningen, van Parenco tot de Blaauwe Kamer, vrij te maken van zwerfafval. Zo laten deze organisaties en bedrijven zien dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen!

Plastic soep

60 tot 80% van het afval in de zee komt uit rivieren. Nu het water in de rivieren zakt, is goed zichtbaar hoeveel afval er in de rivieren drijft. Drankverpakkingen, waaronder plastic flesjes, doppen en wikkels, vervuilen de rivieren en oevers het meeste, samen met blikjes, snackverpakkingen en ondefinieerbare stukken plastic.

Op iedere 100 meter rivieroever liggen gemiddeld 40 drankverpakkingen. Uiteindelijk komt dit plastic, al dan niet uiteengevallen in microplastics, in het ecosysteem terecht. Als we zo doorgaan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis.

Door dit aangespoelde drijfvuil op te ruimen willen we een bijdrage leveren aan de ultieme doelstelling: geen enkel stukje plastic afval dat via de rivieren naar de zee drijft.

Ook meedoen? Neem dan even contact op met Wageningen Schoon!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen