Tien tips om in je eigen tuin of balkon, bij te dragen aan meer vlinders

Foto: manfredrichter-pixabay

Het gaat slecht met de vlinders, bijen en andere insecten die belangrijk zijn voor de natuur. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder zijn.

Daar moeten we iets aan doen! In onze natuurgebieden, maar ook bij jou in de tuin, op je balkon of groenstrook in de buurt. Met deze tien tips kan iedereen bijdragen aan meer vlinders.

1 » Koop een vlinderplant

Vlinders leven van nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Iedere vlinder heeft zo zijn eigen voorkeur. Hoe meer nectar, hoe meer vlinders in je tuin!

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. Kijk hier voor de beste vlinderplanten

2 » Tegel eruit, plant erin

Maak je tuin (nog) groener! Niet alleen goed voor vlinders en biodiversiteit, maar ook voor waterberging.

3 » Gebruik geen gif

nature talks, vlinders
Een oranjetipje

Een vlinder die drinkt in een tuin waar gif is gebruikt, zal dat waarschijnlijk niet overleven. En ook bijen en andere insecten hebben hier last van.

De helft van de tuinbezitters gebruikt gif voor de bestrijding van onkruid en ‘plagen’. Ook middelen waarvan bekend is dat ze slecht zijn voor bijen, vlinders en andere dieren blijken nog volop te worden gebruikt.

Daarnaast kan indirect gif de tuin binnenkomen door planten vanuit tuincentra. Lees hier meer.

4 » Koop een rupsenplant 

Zonder rupsen zijn er geen vlinders… dus zorg ook voor voedsel voor rupsen. Ze eten vaak wilde planten, die je gemakkelijk in een hoekje kwijt kunt. Je kunt ook gewoon een polletje brandnetel laten staan.

Rupsen zijn vreselijk kieskeurig: ze lusten vaak maar enkele soorten planten. Deze planten noemen we waardplanten. Ze zijn onmisbaar in een vlindervriendelijke tuin. Als waardplant voor de rupsen worden zowel wilde als gecultiveerde plantensoorten gebruikt. Iedere soort heeft zo zijn eigen voorkeur.

Vind jij bijvoorbeeld de citroenvlinder heel mooi of het oranjetipje of het boomblauwtje? Kijk dan hier welke waardeplanten je zou kunnen plaatsen voor de rupsen van jouw favoriete vlinder.

5 » Zorg voor afwisseling in de tuin

Een gevarieerd landschap met afwisselend struiken, bomen en planten helpt vlinders zich te oriënteren in het landschap. Als alles er hetzelfde uitziet, verdwalen de vlinders.

Ze voelen zich prettiger in een omgeving waar een variatie is in zowel hoge als lage planten. Dit maakt het ook makkelijker voor de mannetjes en vrouwtjes om elkaar te vinden.

6 » Zorg voor beschutting en veilige winterplek

Eitjes, rupsen en poppen verstoppen zich in de winter tussen de planten. Ruim dus niet alles op, maar geef ze een plek om te schuilen. Je kunt bijvoorbeeld een vlinderkastje ophangen.

Een natuurvriendelijke tuin vraagt niet meer of minder onderhoud dan een ‘gewone’ tuin. Wel is het zo dat onderhoud meer gespreid in het jaar plaatsvindt: ‘grote’ onderhoudsbeurten in voor- en najaar zijn niet meer nodig.

Schoffelen is geen goed idee: door de grond om te woelen gaan onkruiden juist kiemen. Lees hier meer over beschutting in je tuin.

7 » Het hele jaar door bloemen

voorjaarsweek, vlinders vlindervoorjaar
Een citroenvlinder

Vlinders vliegen van maart tot september. In al die maanden hebben ze nectar nodig. Zorg dus voor veel verschillende bloeiers.

8 » Fruit voor vlinders

In het najaar drinken veel vlinders van sap uit overrijp fruit. Zet een schaal met peren, appels of pruimen in de zon en kijk welke vlinders er op af komen.

Nu het wat later in het jaar is zijn veel vlinderstruiken uitgebloeid en ook veel andere tuinplanten bieden minder nectar. Een aantal vlindersoorten schakelt moeiteloos over op een dieet van rottend fruit. Lees hier meer over vlinders en rot fruit.

9 » Geef een vlinderplant cadeau

Heb je zelf al een vlindervriendelijke tuin? Geef het vlindervirus door! Doe een vlinderplant cadeau aan je buren of familie.

10 » Adopteer een vlinder

Sommige bedreigde vlinders hebben gerichte bescherming nodig. Door een vlinder te adopteren help je mee aan bescherming.

Doneer aan de Vlinderstichting zodat zij zich nog beter kunnen inzetten voor het behoud van de vlinders. Je kunt donateur worden óf een éénmalige donatie overmaken hier

Bron: Vlinderstichting

article
17151
Tien tips om in je eigen tuin of balkon, bij te dragen aan meer vlinders
Het gaat slecht met de vlinders, bijen en andere insecten die belangrijk zijn voor de
https://wageningen.nieuws.nl/natuur/17151/tien-tips-om-in-je-eigen-tuin-of-balkon-bij-te-dragen-aan-meer-vlinders/
2018-07-11T09:00:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2018/07/10195656/Witje-manfredrichter-pixabay.jpg
vlinders, Vlinderstichting, Wageningen, Wageningen Nieuws
Natuur, Nieuws