Het mooiste en grootste kerstdorp van Wageningen staat bij Adri

Na het zien van deze foto’s kun je haast wel aannemen dat het grootse kerstdorp van Wageningen bij Adri van Olderen- van Delft thuis te vinden is.

(Tekst door Wil Luurs, foto’s van Anton Holleman, klik op de foto hierboven om de serie te zien)

Adri woont haar hele leven al in Wageningen. Eerst op het Klaas Katerplein, toen de Crocusstraat en later is zij verhuisd naar een flat.

En ruim dertig jaar woont ze nu in een eengezinswoning niet ver van de stad. Samen met haar man Cor zijn zij een actief stel dat niet van stilzitten willen weten al moet het af en toe wel gebeuren. Ze hebben twee kinderen en twee kleinkinderen.

Druk met kerst

Maar met kerst is Adri erg bezig. In mei begint ze al met de kerstkaarten maken en regelmatig doet ze dat samen met een buurvrouw.

kerstdorp
Adri

De een draait en de ander plakt de spullen op of naast elkaar. Zoveel mogelijk zelfgemaakte kaarten voor ieder die zij kent. Zelfs de koopmannen en vrouwen op de markt vergeet ze daar niet mee. Maar zodra Sinterklaas weg is, worden haar mannen aan het werk gezet.

Dan moeten er allerlei dozen naar beneden en gaat de kamer omgetoverd worden tot een echte kerstkamer. Adri vertelt dat het tien jaar geleden zo begonnen is. Ze zette wat kerstspulletjes in de vensterbank en vond dat heel leuk staan.

En op een kerstmarkt kwam ze nog iets leuks tegen dat ze meenam naar huis en op de kast zette. Maar vertelt Adri: Als je een kerkplein hebt, wil je er ook een kerk bij. En bij die kerk hoort een bruidspaar met dominee en bruiloftsgasten. En dat bruidspaar moet wel vervoer hebben dus een koets met paarden.

Tafereel

En zo werd het iedere keer meer. Nu staat er een heel tafereel. Rechts beginnen we met een afgebrande kerk. Waar ook de brandweer, politie en ambulances druk aan het werk lijken te zijn. Een boerderij daarvoor met de dieren in de weide.
Richting dorp kom je een heuse schaatsbaan tegen met schaatsers en een koek en zopie tent ernaast.

Dan verder richting dorp zie je in de verte de herenhuizen, de bakker, de poelier, oliebollenkraam en ga zo maar door. Adri heeft van de poelier op de markt een echte miniatuur van zijn kraam ooit gekregen en die staat aan de voorkant te pronken.

Maar ook het openbaar vervoer is ze niet vergeten. Bij de bus staat de halte `t Tunneltje uit Bilthoven met een jongedame met opvallend rode hoed. Adri begint te lachen. Haar zus had ooit een rode hoed gekocht en toen ze dit poppetje zag moest Adri dan ook direct aan haar zus denken.kerstdorp

En die hoorde ook bij dat dorp. Aangezien die altijd met de bus kwam en op en instapte bij `t Tunneltje, hoorde dat er ook bij. En steeds verder werd het kerstgevoel uitgebreid. Het dorp is een miniatuurversie maar niet lijkt daaraan te ontbreken.

Er is een hele wand mee gevuld. Maar ook daar bleef het niet bij. In de andere hoek staat een echte kerstboom met niet alleen lampjes maar ook echte kaarsen erin.  De vogels en kerstmannetjes zijn echt al heel oud. Maar gaat uitstekend goed samen met de ballen en slingers die erbij hangen.

Tegen de andere wand treffen we niet alleen engelen maar heel veel witte kerstmannen. Alle soorten en vooral maten zijn vertegenwoordigd. Tegen de achterwand vinden we dan nog een kerstschilderij met lampjes er in wat een lieflijke uitstraling geeft.

Koken

Zelfs de keuken werd aangepast al geeft Adri wel aan dat het daar meevalt. Alleen bij het raam want je moet nog wel kunnen koken. Adri is met het optuigen van de benedenverdieping alleen al een week bezig. En alles past ook bij elkaar aan kleur, soort en modellen.

Dat het een bezienswaardigheid op zich is bewijst wel dat niet alleen de postbode er ieder jaar naar vraagt en dan even binnen komt kijken maar ook de buurjongen kon niet wachten.

En de grootste traktatie was toch wel een kerstman onder de lamp die aan zijn parachute naar beneden leek te glijden maar luidkeels een kerstliedje zingt zodra je een keer in je handen klapt.

Nee, er hoeft niet afgereisd te worden naar Madurodam of een sprookjesachtig dorp in Oostenrijk voor de kerstsfeer. Het kerstdorp staat gewoon in Wageningen bij Adri in de kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen