Nibud-training met als basis nieuwe website Snapjegeld.nl

Foto: snapjegeld.nl

Begeleiders van cliënten met een verstandelijke beperking kunnen met ingang van 5 februari 2018 de training ‘Financiën in de praktijk’ volgen bij het Nibud.

Aan de basis van deze training ligt de nieuwe website Snapjegeld.nl.

Snap jij je geld?

Deze website is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare doelgroepen in onze samenleving, waaronder mensen met een verstandelijke beperking. Op deze gratis website staat uitgebreide informatie en antwoorden op vragen over geldzaken.

Snapjegeld.nl is ontwikkeld door Leer Zelf Online en is mede met kennis van de academie voor Zelfstandigheid en het Nibud, plus met financiële steun van het ING Nederland fonds gemaakt.

Training Financiën in de praktijk

Geldzaken spelen een rol in de begeleiding van cliënten. Begeleiders zien dat rekeningen niet worden betaald, of dat de koelkast vaak nagenoeg leeg is. Of merken dat de administratie niet op orde is, of uitgaven het beschikbare budget overschrijden. Ook is niet altijd duidelijk wat iemand zelf kan en waarbij hulp nodig is.

Hoe kunnen ze dat bespreekbaar maken, en op welke manier kunnen ze hun cliënt ondersteunen in het op orde krijgen en houden van zijn geldzaken. Dat leren ze in de nieuwe training Financiën in de praktijk.

Basis daarvoor is Snapjegeld.nl, die ook na de training steeds dé bron is voor alle geldvragen. Kennis over en inzicht in geldzaken worden daardoor duurzaam geborgd.

Voor wie?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor ambulante begeleiders, groepsleiders, verzorgenden  en hulpverleners van cliënten met een verstandelijke beperking die te maken krijgen met:

  • Geldvragen van cliënten
  • Geldstress van cliënten
  • De financiële administratie van cliënten
  • Schulden en betalingsachterstanden van cliënten

Snapjegeld.nl

Geldzaken zijn voor bijvoorbeeld laaggeletterden of mensen met een verstandelijke beperking vaak te ingewikkeld. Deze website zorgt ervoor dat deze mensen geldzaken beter begrijpen. Niet eerder is er zo’n uitgebreide, complete en gratis website over geldzaken voor deze doelgroep gemaakt.

Nibud-directeur Gerjoke Wilmink: “Het Nibud is trots te hebben mogen meewerken aan deze site. Op een zeer begrijpelijke en ook leuke manier worden ingewikkelde begrippen over de huishoudportemonnee  uitgelegd. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze site weer een stapje dichterbij de missie van het Nibud zijn: heel Nederland zonder geldzorgen.”

Op de gratis website staan meer dan 400 vragen en opdrachten over rekenen, administratie bijhouden, inkomsten, uitgaven, geld lenen, geld uitlenen, sparen, hulp bij geldzaken en tips om goedkoper te leven.

Op het Grote Geldfeest worden de online geldvragen vertaald naar acht offline spelletjes. Zowel op de website als tijdens het Grote Geldfeest verzamelen deelnemers ‘goudstaven’ om hun ‘goudkluis’ te vullen.

Vragen en tips

“Er is een jaar lang door diverse teams heel hard gewerkt om de ruim 400 geldvragen en 365 geldtips te schrijven. De ambitie is om dé website te worden waar op een toegankelijke en speelse manier alles over geldzaken geleerd wordt”, aldus Jacques de Wit van Leer Zelf online.

De website is eenvoudig te gebruiken. Het taalgebruik is op B1 niveau geschreven; zo worden er geen lange zinnen of moeilijke woorden gebruikt. Op de website leest de vrolijke animatie ‘Pascal de Pratende Bankpas’ alle teksten voor, zodat mensen die moeite met lezen hebben hiermee worden geholpen.

Hanneke Suvaal, directeur van de academie voor Zelfstandigheid: “Met Snap Je Geld bevorderen we dat iedereen zo zelfstandig mogelijk met hun geld kan omgaan en er minder mensen afhankelijk zijn van familieleden of professionele begeleiders.”

Meer weten?

  • Lees meer over de training: Financiën in de praktijk
  • Heb je vragen over deze training, neem dan contact op met Renate van Mil, adviseur Nibud-opleidingen. Of maak gebruik van het contactformulier voor Nibud Opleidingen:.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen