Vermijd contact met oppervlaktewater adviseert Vallei en Veluwe

Foto: Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe adviseert om contact met al het oppervlaktewater te vermijden. “Ga niet zwemmen, pootje baden of spelen in of met het oppervlaktewater en laat je hond of andere dieren er niet van drinken”, meldt het waterschap.

“Staat er door een zware regenbui water op straat? Vermijd dan ook contact met dit water, want ook dit water kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.”

Laag waterpeil

Door de hitte en droogte van de laatste tijd is het waterpeil laag, de watertemperatuur hoog en het zuurstofgehalte in het water laag. Er is daardoor toename van blauwalg, botulisme en vissterfte. Bij grote piekbuien kan de waterkwaliteit zelfs slechter worden.

Op de straten en in bermen heeft zich vuil olie, hondenpoep etc. opgehoopt dat dan direct met de regen wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater en het riool.

In het riool heeft zich in de droge periode vuil opgehoopt dat in één keer loskomt en zorgt voor extra vervuild water dat bij de rioolwaterzuiveringen binnenkomt.

Piekbuien

Bij grote piekbuien kan de rioolwaterzuivering de hoeveelheid water niet altijd aan. Er is risico van overstorten waarmee (extra vervuild water) in het oppervlaktewater terecht kan komen.

Wie dode vissen of watervogels in of bij het oppervlaktewater ziet, kan dit melden bij het waterschap via 055-5272911. Meer informatie op vallei-veluwe.nl/droogte.

article
18115
Vermijd contact met oppervlaktewater adviseert Vallei en Veluwe
Waterschap Vallei en Veluwe adviseert om contact met al het oppervlaktewater te vermijden. “Ga niet
https://wageningen.nieuws.nl/nieuws/18115/vermijd-contact-met-oppervlaktewater-adviseert-vallei-en-veluwe/
2018-08-11T12:15:25+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2018/08/11121421/csm_Pb119_Blauwalgen_aangetroffen_in_vijver_bij_Ziekenhuis_Gelderse_Vallei_afbeelding_eb3399ca32.jpg
blauwalg, botulisme, oppervlaktewater, Vallei en Veluwe, vissterfte, Wageningen Nieuws, Waterschap
Natuur, Nieuws