112

Campagne goede fietsverlichting ‘Light it up!’ in Wageningen

Foto: handige-harry-wikimedia

Om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen levert de gemeente Wageningen als studentenstad graag een positieve bijdrage.

Daarom bezoekt het campagneteam van ‘Light it up!’ Wageningen op donderdag 15 november bij Asia Plaza (Hoevestein 217).

Gratis fietsverlichting

Van 17.00 tot 20.00 uur gaat een jong en enthousiast promotieteam van S.M.I.L.E promotions korte en positieve gesprekken aan met jongeren en deelt gratis fietsverlichting uit aan fietsers.

Daarnaast is er de mogelijkheid om kapotte fietsverlichting ter plekke te laten repareren.

Wethouder Peter de Haan, van o.a. Duurzame Mobiliteit: “Natuurlijk wil ik dat iedereen veilig op zijn bestemming komt. Veilig verkeer begint bij jezelf, door ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent.”

“Die boodschap wil ik graag bij jong en oud tussen de oren krijgen. Goede fietsverlichting is niet alleen voor jezelf van belang, maar zeker zo belangrijk voor je mede-weggebruikers. Laat je zien.”

Wethouder De Haan is om 17.00 uur aanwezig om het campagneteam te helpen.

Steeds meer mensen fietsen met licht omdat ze het belang ervan inzien. Met deze campagne creëren we een nieuwe norm rondom het fietsen met goede verlichting.

In 2017 zijn er met 40 acties maar liefst 15.000 setjes fietsverlichting uitgedeeld aan jongeren in Gelderland en Overijsel. En met effect: significant meer mensen fietsten met verlichting na afloop van de acties dan ervoor.

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze.

Oorzaken zijn vooral het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting.

Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan.

De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Light it up!

Vandaar dat het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland, na het succes van vorig jaar, ook dit najaar weer van start gaat met een fietsverlichtingscampagne ‘Light it up!’, welke gaat over gemak, het altijd ter beschikking hebben van lampjes en het creëren van een nieuwe norm.

De campagne wordt bij verschillende gemeente in Gelderland en Overijssel uitgevoerd en gaat zowel over het fysiek verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z’n allen met verlichting.

In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. De campagne wordt door Kragten en SHIFT gedragsverandering uitgevoerd in opdracht van het ROV Oost-Nederland.

Er wordt samenwerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid voor hun inwoners belangrijk vinden en de acties op straat faciliteren. De campagne duurt tot het einde van het jaar.

Ben jij ook te zien in het donker? Deel dan jouw foto, video of bericht onder #lightitup.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen