Warm onthaal voor fietsers 2bike4alzheimer in Pieter Pauw Wageningen

Directeur Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland neemt cheque van 192.372 euro in ontvangst
Directeur Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland neemt cheque van 192.372 euro in ontvangst
Foto: Ruud van de Graaf

Zorgverleners en cliënten van verpleeg- en verzorgingshuis Pieter Pauw in Wageningen hadden een warm onthaal voor de fietsers van 2bike4alzheimer in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 september.

Ruim 300 deelnemers fietsten dit weekend in estafettevorm 400 kilometer voor het goede doel: een toekomst zonder dementie. Zorginstelling Pieter Pauw richtte een rustplaats in voor de fietsers en verzorgde iets te eten en drinken. Met 2bike4alzheimer werd in totaal €192.372 opgehaald voor onderzoek naar dementie.

Wereld Alzheimer Dag

Het fietsevenement ging van start op zaterdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag. Met het event vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag.

Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. Er deden 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestond uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie.

Tocht door twintigtal plaatsen

2bike4alzheimer beleefde op 21 en 22 september in 2019 de achtste editie. De fietsestafettetocht startte en eindigde in het Gelderse Voorthuizen. De rit voerde door Amersfoort, Oost-Veluwe, Noordwest-Veluwe, Nunspeet, Nijkerk, Bunschoten/Spakenburg, Apeldoorn, Baarn/Soest, Harderwijk, Huizen, Barneveld, Woudenberg/Scherpenzeel, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Wageningen, Ede, Rhenen, Maarn, Leersum, Putten.

Meer onderzoek naar dementie hard nodig

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent momenteel 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Het bedrag dat met 2bike4alzheimer wordt opgehaald, gaat naar onderzoeken die Alzheimer Nederland financiert.

Zoals een onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het ‘afvoersysteem in de hersenen’ op de ziekte van Alzheimer.

Meer informatie: 2bike4alzheimer.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen