Boeren met tractoren naar het Boerendebat op de campus

Foto: 112 Nieuws Wageningen

Dagblad De Gelderlander organiseerde vandaag een Boerendebat in het Forumgebouw van de Wageningse Universiteit en dat hebben ze geweten.

Massaal kwamen de boeren met hun tractoren die pontificaal voor het pand werden geparkeerd en van een ‘bestorming’ was geen sprake. De politie was aanwezig maar alles verliep gewoon rustig. Het doel was in gesprek komen en dat slaagde.

Volle bak

De zaal van Forum zat tot aan de nok toe vol en emoties liepen soms hoog op maar het werd een goed debat bevonden. Is er nog toekomst voor de boeren in Nederland? Dat was het vraagstuk tijdens het debat. Tot dusverre overigens het enige debat waarbij direct betrokkenen met elkaar in gesprek gingen. De Gelderlander werd daarom ook zeker bedankt voor de organisatie van dit Boerendebat.

Naast dus een hoop boeren waren aanwezig:

  • Bart Kemp, schapenhouder uit Ede, initiatiefnemer boerenprotest Agractie.
  • Peter Drenth (CDA), Gelderse landbouw-gedeputeerde.
  • Louise Vet, directeur Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen en voorzitter Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
  • Herman Bakhuis, melkveehouder en vicevoorzitter LTO-vakgroep Melkveehouderij.
  • Antoon Kanis, Gelders Statenlid namens D66, zoon van een melkveehouder
  • Johan Vollenbroek, voorzitter van de Nijmeegse milieuorganisatie MOB die stikstofbeleid heeft aangekaart bij de rechter.

Vooral die laatste heeft het nog wel eens voor zijn kiezen gekregen vanmiddag. Het was zijn rechtsgang die zorgde voor het huidige stikstofbeleid. Maar ook Peter Drent moest het ontgelden.

De boeren willen dat er naar hen geluisterd wordt en dat gebeurde vandaag. Na het debat verplaatsten de gesprekken zich naar de hal. Omdat veel mensen hun zegje in de zaal hebben kunnen doen waren de emoties wat bekoeld en daardoor zullen de gesprekken en het wederzijds begrip hopelijk toenemen.

Je kunt de (live) verslaggeving van het debat hier teruglezen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen