Write for Rights op de Internationale dag voor de rechten van de mens

Foto: Amnesty

Dinsdag 10 december is het de Internationale dag voor de rechten van de mens. Op deze dag organiseert Amnesty International in de bblthk vanaf 18.00 uur een actie in het kader van Write for Rights.

Dit jaar vraagt Amnesty mensen in de hele wereld om brieven te schrijven voor kinderen en jongeren van wie de rechten door de autoriteiten worden geschonden.

Straf voor een redding

Er is bijvoorbeeld aandacht voor de twintigers Sarah Mardini en Seán Binder. Zij kunnen 25 jaar gevangenisstraf krijgen omdat ze op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee probeerden te redden. De Griekse overheid beschuldigt hen onder meer van mensensmokkel.

Sarah weet als geen ander hoe gevaarlijk de reis over zee van Turkije naar Lesbos is. Ze vluchtte zelf uit Syrië. Tijdens de overtocht dreigde het bootje met vluchtelingen te zinken. Sarah en haar zus sprongen overboord en duwden de boot met hun lotgenoten al zwemmend naar Lesbos.

Opgepakt

Op 11 juni 2019 werd de 28 jarige Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte op straat plotseling opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. De politie ontkent dat Ibrahim bij hen gevangen zit.

Ibrahims gedwongen verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hij onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen, en legt dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen.

Doe mee

Wereldwijd wordt er rond 10 december in het kader van de actie Write for Rights voor deze mensen geschreven. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijk te behandelen. We hopen dat je op 10 december meedoet.

Wil je Amnesty International ook op andere manieren steunen in hun acties voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid? Vanaf 4 december ligt er in de bblthk ook een handtekeningenlijst klaar. Wil je liever online helpen? Bezoek amnesty.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen