Muzikaal filmspektakel ‘De eerste keer’ in de bblthk

Foto: Cees Mobach

Op woensdag 22 januari, donderdag 23 januari en donderdag 30 januari vindt er in de bblthk het muzikale filmspektakel ‘De eerste keer’ plaats.

Drie avonden met koor, solisten en orkest, over Hector Berlioz en zijn Symfonie Fantastique. Samenstelling en presentatie Cees Mobach. Toegang €15,-, aanvang 20.00 uur.

Voor veel spraakmakende, grote muziekwerken geldt, dat ze na hun eerste première nog een hele ontwikkeling doormaken. Er moet nog een hele canon van uitvoeringshistorie ontstaan, waarin instrumenten en zelfs de noten kunnen veranderen. Waarbij de musici en hun bekwaamheden veranderen en ook het referentiekader van de luisteraars.

Symfonie Fantastique

De uitvoering van een stuk is nu eenmaal geen copy van de vorige. De Sacre du Printemps van Strawinsky is zo’n stuk. Of de filmspektakelMessiah van Händel. Nu gaan we het hebben over de Symfonie Fantastique van H. Berlioz, de première ervan en de enorme invloed op de muziek van de 19e eeuw, op Liszt, Wagner en Mahler.

Als Hector Berlioz achttien jaar oud is, stuurt zijn vader hem naar Parijs om medicijnen te studeren. Berlioz saboteert die plannen. Hij stort zich in het muziekleven en wijdt zich al gauw aan compositie, zonder daarin een opleiding te hebben. Hij speelt, opmerkelijk genoeg, zelfs geen piano. Toch ontwikkelt hij zich tot een componist die een belangrijke bijdrage levert op het vlak van de orkestratie en nieuwe instrumenten combinaties.

In 1830, amper drie jaar na de dood van Ludwig van Beethoven die hij zeer bewondert, componeert Berlioz zijn Symphonie Fantastique. Het stuk geldt als een van de belangrijkste orkestwerken uit de romantiek. Samen met Richard Wagner en Franz Liszt wordt Hector Berlioz beschouwd als de grootste vernieuwer van de negentiende-eeuwse Romantiek.

Fiasco

De allereerste première in 1830 in Parijs is een fiasco, 6 maanden daarna een gedeeld succes. Hoe verliepen de voorbereidingen? Hoe zagen de locaties eruit? De spelers, de instrumenten, de luisteraars. Hoe kwam de nog zeer jonge en onervaren componist tot zoiets kolossaals? Dit en nog veel meer vragen gaan op speelse manier aan de orde komen.

Er worden zelfs stukken gespeeld, die ook op de première klonken en zeker voor Wageningen, en waarschijnlijk ver daarbuiten, ook voor het eerst. Er worden in de 4 korte, speciaal hiervoor gemaakte filmdocumentaires zeldzame fragmenten vertoond.

Kaartverkoop via de website bblthk.nl en dagelijks na 12.00 uur aan de balie van de bibliotheek.

https://www.youtube.com/watch?v=su-4jnWXhfc

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen