Professor Maurice Elzas, verteller van het Joodse verhaal overleden

Uitreiking 1e 'Hier ligt Begraven'
Uitreiking 1e 'Hier ligt Begraven'
Foto: Wageningen Nieuws

Vorige week is op 85-jarige leeftijd, professor Maurice Elzas overleden door een ongeval, amper een maand na het overlijden van zijn vrouw Yetty.

Professor Elzas werd na zijn pensioen voorzitter van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen, hij was eerder hoogleraar informatica aan de Wageningse Universiteit. In april ontving hij het Wagenings Erezilver voor zijn jarenlange, belangeloze en persoonlijke inzet. Zijn activiteiten waren van bijzondere betekenis voor Wageningen.

De heer Elzas, erelid van Rotary club Wageningen, was in 2006 medeoprichter van de Stichting Rotary on Wheels. Voor deze stichting organiseerde hij tot en met 2012 een jaarlijkse rally waarmee geld werd opgehaald voor diverse Wageningse goede doelen zoals Rumah Kita, de Willemshoeve, de Voedselbank, Inloophuis Markt 17 en de dierenambulance West-Veluwe.

Wagenings Joods Erfgoed

Maar met zijn inzet voor de Joodse gemeenschap in zowel heden als verleden heeft hij zich nog het meest laten gelden. Hij heeft als 6-jarig jongetje met zijn gezin half Europa doorgereisd om in 1941 te kunnen ontsnappen aan het onnoemelijke leed wat talloze andere Joodse inwoners overkwam in de Tweede Wereldoorlog. De Joodse gemeenschap was groot in Wageningen en professor Elzas heeft, met hulp van vele anderen, er voor gezorgd dat niemand hen ooit meer kan vergeten.

Onder voorzitterschap van de heer Elzas heeft Stichting Joods Erfgoed er voor gezorgd dat het Joods Monument De Levenspoort aan de Walstraat tot stand kwam. Dit monument is gemaakt door kunstenares en echtgenote Yetty Elzas-Blits, die begin januari overleed..

Ook hebben zij in 2011 de HerinneringsStenen gerealiseerd. Deze stenen verwijzen naar woningen van Joodse bewoners die in de oorlog zijn gedeporteerd. Over deze stenen is een boekje uitgegeven. In 2018 verscheen bovendien het boek over de oude Joods begraafplaats “hier ligt begraven”.

Voor beide boeken was de heer Elzas een belangrijke stuwende kracht. Om het verleden ‘levend’ te houden gaf de heer Elzas voorlichting op scholen over de Joodse geschiedenis van Wageningen. Ook was hij lid van de Raad van Advies van het 4 en 5 mei comité.

Door zijn inzet staat de Stille tocht op 4 mei ook stil bij het Joods Monument en worden door de burgemeester en belangstellenden steentjes neergelegd.

Holocaust monument

26 januari jongstleden was Maurice Elzas nog aanwezig bij de onthulling van het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht. Hij gaf daar in het donker een indrukwekkende toespraak, zie link.

Tijdelijk Holocaust monument ‘Levenslicht’ onthuld in Wageningen

Na de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek Hier Ligt Begraven hield de Veluwezoom In Beeld een interview met de heer Elzas. Het prachtige boek gaat over de Oude Joodse begraafplaats wat een Rijksmonument is. De Stichting werkte acht jaar aan het boek dat een uitgebreide inventarisatie bevat van alle grafstenen. Een verslag van die middag en het interview met professor Elzas te zien via onderstaande link.

Overhandiging eerste exemplaar ‘Hier ligt begraven’ van st. Joods Erfgoed

Ieder mens heeft een naam

Ieder mens heeft een naam

Gekregen van God

Van zijn vader en moeder

Ieder mens heeft een naam

Naar zijn gestalte en zijn lach

En naar zijn kleding

Ieder mens heeft een naam

Gekregen van de bergen

En van zijn muren

Ieder mens heeft een naam

Gekregen van de sterren

En van zijn buren

Ieder mens heeft een naam

Naar zijn zonden

En zijn verlangens

Ieder mens heeft een naam

Gekregen van zijn haters

En van zijn liefde

Ieder mens heeft een naam

Naar zijn feestdagen

En naar zijn werk

Ieder mens heeft een naam

Naar de jaargetijden

En naar zijn blindheid

Ieder mens heeft een naam

Gekregen van de zee

En van zijn dood

©Zelda

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen