Stilteprotest van 75 minuten voor de vluchtelingen van Kamp Moira

Foto: Stilteprotest

Donderdag 24 september wordt er in Park Noordwest een stilteprotest gehouden van 75 minuten lang om aandacht te vragen voor het Nederlandse vluchtelingen beleid ten aanzien van kamp Moira in Griekenland.

De organisatoren roepen Nederland op om niet mee te werken aan Moria-2, het nieuwe kamp wat snel gebouwd werd na de recente, verwoestende brand.

De organisatie:

“Na de verwoestende brand in Kamp Moria stonden 13.000 vluchtelingen berooid op straat. De armzalige reactie van het Nederlandse kabinet om slechts 100 kwetsbare vluchtelingen op te willen vangen, baart ons zorgen. Is het kabinet in Den Haag ons eigen verleden soms vergeten?”

“75 jaar geleden werd in hotel De Wereld in Wageningen officieel getekend voor de vrijheid. Donderdag 24 september houden wij om 19:00 een stilteprotest van 75 minuten in Park Noordwest te Wageningen. We roepen dit kabinet op om haar verantwoordelijkheid te nemen voor een samenhangend Europees vluchtelingenbeleid. Als de Nederlandse overheid vrijheid echt belangrijk vindt, dan moet het kabinet dit in de praktijk laten zien.”

“De afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid laten zien dat ze het met de vrijheid van oorlogsvluchtelingen niet zo nauw neemt. We roepen het kabinet nu op om tenminste 400 vluchtelingen op te nemen uit Kamp Moria. Samen met andere EU-landen zijn afspraken over de verdeling van vluchtelingen gemaakt, en nog niet eens de helft daarvan is na gekomen (bron1 & bron2).

Terwijl 167 Nederlandse gemeente zich bereid verklaarden om alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Griekenland op te nemen, wees dit kabinet dit gebaar van hand (bron). Wat voor vrijheid is dat? Dit is in strijd met artikel 22 uit het VN-kinderrechtenverdrag dat door Nederland is ondertekend (bron).”

Geen Moira-2

“Terwijl dit protest wordt voorbereid zijn er al plannen om een weer een nieuw kamp te maken op Moria. Wij roepen het kabinet met klem op om alle migranten van Lesbos te evacueren en te komen tot een werkend Europees vluchtelingenbeleid. De vluchtelingen moeten worden verspreid over de Europese Unie, want de huidige situatie is onleefbaar. Wij willen geen Moria-2.”

Je kunt je aanmelden via het Facebook-evenement.

  • 18:30 uur: verzamelen in park Noordwest
  • 18:45 uur: toespraken van Linda van der Knaap (theatermaker & vrijwilliger op Lesbos) en Dahham Alabd Alsalama (ex-vluchteling ) met stiltes tussendoor. In totaal 75 minuten.
  • 20:00 uur: afsluiting
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen