Bouw grootste archeologische schatkamer van Nederland van start

Foto: Archeologisch Depot Gelderland

De bouw van het nieuwe archeologisch depot Nijmegen en Gelderland is van start gegaan. Aan het bestaande archeologisch depot van de gemeente Nijmegen aan de Nieuwe Dukenburgseweg wordt nieuwbouw toegevoegd.

De bodemschatten van de stad Nijmegen en provincie Gelderland krijgen door het onderbrengen in een toekomstbestendig gezamenlijk depot de aandacht die ze verdienen. Daarmee ontstaat de grootste archeologische schatkamer van Nederland: het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland.

Offer voor de ‘bouwgoden’

De goden speelden overal in het leven van Romeinen een rol. Bij liefde, oorlog en goede oogsten bijvoorbeeld. Maar ook bij bouwen! Dus als je dan een groots archeologisch depot maakt om de opgegraven stukken van de provincie en de gemeente Nijmegen te beschermen tegen de tand des tijds, dan kan het geen kwaad een beetje hulp te vragen.

Archeologen, bouwers van Giesbers en medewerkers van provincie, Valkhof Museum en gemeente brachten daarom bij de Nieuwe Dukenburgseweg 21 een op de Romeinse goden geïnspireerd bouwoffer. Voor een voorspoedige bouw van het grootste archeologische depot van Nederland.

Goden gunstig stemmen

Al vanaf de prehistorie, maar vooral vanaf de Romeinse tijd, is het gebruik bekend om bij de bouw of in ingebruikname van een huis of ander bouwwerk een bouwoffer  te brengen om de goden gunstig te stemmen. Het fenomeen van een bouwoffer – door archeologen ook wel bouwdepot genoemd – is aangegrepen om de start van de nieuwbouw te markeren. Verschillende voorwerpen zijn in een kuil geplaatst, waaronder een 3D schaalmodel en een 20ste eeuwse blauwe kom, die verwijst naar een bijzondere glazen blauwe kom die in de buurt bij archeologisch onderzoek is aangetroffen. Een munt uit 2023 helpt toekomstig archeologen bij de datering. Zo eren we de rituelen van de bouwers uit het verleden.

Giesbers verzorgt de ontwikkeling en bouw van de uitbreiding van het depot, naar een ontwerp van architect Diederendirrix.  Als alles volgens planning verloopt zal het gebouw er tegen de zomer van 2024 staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen