112

Drietal veroordeeld voor poging tot zware mishandeling Wageningen

Foto: Rechtbank

De rechtbank in Arnhem veroordeelt drie mannen voor een poging zware mishandeling. Zij krijgen allemaal een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een taakstraf van 140 uur.

Rond middernacht op 14 april 2022 reed een 47-jarige man uit Wageningen met zijn zoon naar het adres waar de andere twee mannen waren. Volgens de man was hij door het dolle heen, omdat de mannen zijn zoon hadden bedreigd.

Alcohol en cocaïne

Daarbij was hij onder invloed van alcohol en cocaïne. Hij reed met de auto in de richting van de mannen, waardoor zij aan de kant moesten springen om hem te ontwijken.Toen de auto in de tuin van de buren tot stilstand kwam, gingen de 21-jarige man uit Wageningen en de 25-jarige man uit Veenendaal naar de auto toe. De 47-jarige man stak met een zwaard vanuit de auto en de andere twee stompten hem en sloegen op hem in met een wandelstok, een paal en een klauwhamer.

Beroep op noodweer

Het noodweerverweer dat alle drie de mannen voerden, is volgens de rechtbank niet aan de orde. De rechtbank vindt dat toen de 47-jarige man op de andere mannen inreed en het moment dat hij met het zwaard stak, er geen sprake was van een situatie waartegen hij zich moest verdedigen. Dat geldt ook voor de andere twee mannen, omdat zij voldoende tijd en gelegenheid hadden om van de auto weg te lopen. In plaats daarvan gingen zij er juist naartoe.
De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij ervoor kozen de confrontatie op te zoeken. Dat  maakte dat de situatie uit de hand liep en twee van hen gewond raakten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen