Beeldengalerij Het Depot presenteert: thematentoonstelling Beeld in Beweging

Foto: Het Depot

Beeldhouwkunst en beweging lijken op het eerste gezicht onverenigbaar; sculpturen zijn doorgaans statisch. In samenwerking met de Universiteit Leiden hebben gastcuratoren Wouter Dijkman en Menno Lenting deze tegenstelling toch weten te verenigen.

De thematentoonstelling Beeld in Beweging toont 30 geselecteerde beelden uit de collectie van Het Depot op een nieuwe manier. Johan Luijmes, artistiek leider van Het Depot, opent op zondag 7 april om 14.30 uur de tentoonstelling in het hoofdgebouw aan de Arboretumlaan 4 in Wageningen.

Sculpturen via film

Voor het eerst in de bijna 25 jaren van Het Depot zijn sculpturen gecombineerd met avant-garde films. De verwachting is dat de films de statische interpretaties van de beelden weten open te breken. Ze stimuleren bezoekers om in de beelden beweging te ontdekken. Films die worden getoond zijn vroege films van onder anderen Walter Ruttmann, Henri Chomette en László Moholy-Nagy, en meer moderne films van bijvoorbeeld Maya Deren en Jaap Drupsteen.

Het op een intuïtieve manier benaderen van sculpturen via bewegend beeld, maakt dat de bezoeker ‘het beeld’ op verschillende en vernieuwende manieren tot zich kan laten komen. “Dat kan een rijke nieuwe ervaring zijn”, aldus de twee gastcuratoren.

De tentoonstelling is van zondag 7 april tot en met zondag 22 september te zien.

Over Beeldengalerij Het Depot

Beeldengalerij Het Depot is een museaal podium voor hedendaagse beeldhouwkunst gevestigd in Wageningen (www.hetdepot.nl). De collectie beelden (ruim 600 werken) bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Het Depot heeft meerdere tentoonstellingen verdeeld over drie bijzondere locaties die verbonden zijn door twee prachtige arboreta.

Beeldengalerij Het Depot is voortgekomen uit de idealen van de stichting Utopa.Stichting Utopa biedt met haar eigen initiatieven ruimte aan mensen om hun creatieve talenten te ontplooien en zich verder te ontwikkelen (www.utopa.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen