Klimaatburgemeester Pauline Schakenbos verzamelt zwerfafval

Foto: Wageningen Duurzaam

In de campagne 52wekenduurzaam.nl krijgt klimaatburgemeester Pauline Schakenbos iedere week een nieuwe uitdaging. Deze week was dat zwerfafval rapen.

Er was een heerlijk zonnetje. Ik fietste naar Quadenoord waar Landschapsbeheer vrijwilligers de grafheuvels ontdoen van bramen en jonge boompjes. Hun wortels tastten de historische resten aan. Daarnaast is hier en daar een open plek in het bos goed voor meer biodiversiteit. Het was een perfecte dag om dit werk te doen.

Croissantzakje en plastic bakje

Op de weg erheen zag ik iets glimmen in de berm. En vanwege de uitdaging die ik me deze week had gesteld, zwerfvuil rapen, moest ik wel afstappen. Een croissantzakje. Verderop een plastic tasje met een leeg bakje en klodders ketchup. Verderop nog een bekertje. Een leeg pakje limonade. Te vies om in m’n tas te doen. Ik was blij met de vuilnisbak bij de bushalte iets verderop.

Bennekomse opschoner

Op sommige plekken denk je “ik kan wel bezig blijven”. Maar dat is meestal langs een weg. Je kunt je boos maken, maar het meeste vuil belandt per ongeluk op straat. In Bennekom was er een ‘Opschoner’ met knijper langs de straat vuil uit de bosjes aan het plukken. “Hallo collega!”

Fijn dat steeds meer mensen de moeite nemen om het op te ruimen. Want toen ik eenmaal op het fietspad door het bos reed, was het overal schoon. Zo fijn. Vanaf Bennekom tot aan de Bosbeekweg heb ik geen afval gezien. Heerlijk.

Chipszak

De terugweg reed ik via de Wageningse Berg. Daar lag wel weer het een en ander. Nu hoeft het even niet hoor, dacht ik, terwijl ik de berg af zoefde.Maar als er een vers gevallen chips zak in je ogen schittert, moet je toch even in de remmen. Als je verderop een ongebruikte pedaalemmerzak ziet liggen, dan is het een kleine moeite om die even te rapen.

52 weken duurzaam

In de campagne 52wekenduurzaam.nl krijgt onze Wageningse klimaatburgemeester iedere week een nieuwe uitdaging. Deze week was het zwerfafval rapen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen.

Mail naar: [email protected].

Op de foto Pauline Schakenborg (r) met haar voorgangster, Kirsten de Koning, bij haar installatie als klimaatburgemeester in november 2023.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen