Spektakel bij wielerronde ‘De Wageningse Muur’

Foto: Michael van Buuren

Grote aantallen deelnemers en goede weersomstandigheden zorgden voor een prachtig spektakel afgelopen zaterdag tijdens de 33e editie van wielerronde De Wageningse Muur.

De middag begon met de individuele tijdrit voor niet-licentiehouders.

Tijdrijden alleen tegen de klok

Deze wedstrijd is inmiddels ook in andere delen van het land bekend, gezien de herkomst van de deelnemers. De tijdrit, over 4,4 km, voert de renners en rensters twee maal over het parcours van de Wageningse Muur. Door de gunstige wind werden alle records uit de boeken gereden.

Bij de dames won Simone van Coevorden uit Hardenberg in een tijd van 6.42. Dat was maar liefst 40 seconden sneller dan het oude record van Liesbeth Mollema. Karen Oud uit Amsterdam en Susanne Raschl uit Arnhem vergezelden haar op het podium.

Bij de mannen werd het een huiveringwekkend secondespel. De vroeg gestarte Gerrit Henk Hutten uit Hardenberg zette een zeer snelle tijd neer met 6.04. Nooit was iemand sneller in de twaalfjarige geschiedenis van deze tijdrit. Het oude record stond sinds 2007 op naam van Harro Timmerman uit Rhenen, die toen 6.15 reed.

Dirk van Sijpveld uit Kesteren kwam heel dicht in de buurt van de tijd van Hutten, maar hij bleef steken op twee seconden; 6.06. Titelverdediger Robert Braam, die als laatste van start mocht gaan, kwam na de eerste ronde door met een voorsprong van twee seconden op de tijd van Hutten. Toen na twee ronden alle stopwatches stil stonden bleek Braam het toch net niet gehaald te hebben. Hij kwam één hele seconde tekort om de wisselbeker weer mee naar huis te mogen nemen en finishte in 6.05.

(lees verder na de foto)

spektakel

Sportklasse en Masters

Er stonden bijna 100 renners aan de start voor de wedstrijd over 50 km voor Sportklasse en Masters. Het tempo lag meteen flink hoog, waardoor vanaf het begin aan de achterkant van het peloton de renners er af werden gereden. Voor bleef alles echter lang bij elkaar. Met nog twaalf ronden op het bord leek oud-Wageninger Watze Vroom de slag geslagen te hebben.

De tegenwoordig in Bennekom wonende Vroom sloeg een gaatje en hield dat vijf ronden vol. Toen werd ook hij weer gegrepen door het peloton en werd duidelijk dat een sprint de beslissing moest brengen.  René Melk uit Assendelft was hier net iets sneller dan André van Reek uit Lissen, terwijl Edenaar Arjan Seuninga, net als vorig jaar, de derde plaats voor zich opeiste.

Wie de jeugd heeft …

Terwijl de vorige categorie nog gehuldigd werd, stond de Wageningse jeugd al te trappelen van ongeduld voor hun Rabo Dikke Banden Race. De 7-9 jarigen reden één rondje waarbij Ella Braam de sterkste was bij de meisjes en Mees van Aalst bij de jongens.

De oudere jeugd van 10-12 jaar mocht twee rondjes rijden. Hier pakte Ivar Smijers voor de vierde maal op rij een overwinning, terwijl Hanna Bakker de eerste plaats behaalde bij de meisjes. Zij werden allen uitgebreid gehuldigd, inclusief de prijzen van hoofdsponsor Rabobank Vallei en Rijn.

Elite, Neo’s en Amateurs – mannen van de lange adem

De laatste wedstrijd van de dag was voor de Elite, Neo’s en Amateurs. Een kleine 100 renners stonden aan de start te gaan, wat niet vaak voorkomt in Nederlandse criteriums. Dit geeft maar weer aan hoe populair De Wageningse Muur is onder de renners.

Direct vanaf het begin werd er hard gereden, zodat de eerste renners al na twee ronden uitvielen. Diverse uitlooppogingen werden ondernomen, maar allemaal ook weer tenietgedaan. Uiteindelijk duurde het tot een paar ronden voor het einde voordat de goede ontsnapping werd opgezet.

Twan Brusselman uit Helmond en David van Eerd uit Breda sloegen een klein gaatje met de rest van het peloton. Zij leken het gezamenlijk te gaan uitvechten, maar in de laatste ronde maakt Koos Jeroen Kers nog de oversteek naar de koplopers. In de sprint bergop bleek Van Eerd de sterkste, voor Kers en Brusselman. Een paar meter daarachter kwam het peloton net te laat voor de podiumplaatsen en daarmee voor de bloemen en de zoenen van rondemissen Linde en Lieke.

Al met al weer een geweldig wielerspektakel met wedstrijden van hoog niveau. De organisatie kijkt, samen met haar hoofdsponsors Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom en Rabobank Vallei en Rijn, al weer uit naar de 34e editie op zaterdag 2 juni 2018.

Alle uitslagen en foto’s zijn terug te vinden via www.wageningsemuur.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen