Wageningen vijfde beste studentenhuisvesting

Foto: Technau-Sergé-wikimedia

Van alle Nederlandse studentensteden scoort Delft het beste op het gebied van studentenhuisvesting. Tot dat oordeel komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een vergelijkend onderzoek naar het woonbeleid voor studenten.

Delft is volgens de studenten “in vrijwel alle opzichten een voorbeeld”.

Makkelijk

Een van de redenen voor het gunstige oordeel over Delft is dat de gemeente het particulieren erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is geen vergunning voor nodig.

In diverse studentensteden is de afgelopen jaren juist strenger beleid gekomen om te voorkomen dat complete straten in woonwijken worden omgebouwd tot studentenhuizen. Bij de LSVb leidt strenger beleid tot een slechtere beoordeling.

Zo is de studentenvakbond kritisch op Utrecht en Rotterdam, omdat particuliere verhuurders daar aan strenge regels moeten voldoen.

Steun

Delft springt er overigens niet alleen positief uit door het ontbreken van regels. De gemeente doet ook veel aan het ombouwen van kantoorpanden tot woonruimte en steunt projecten waarbij studenten samenwonen met ouderen en statushouders.

Leiden en Nijmegen staan in de beoordeling van de LSVb op plaats twee en drie. Rotterdam, Maastricht en Enschede bungelen onderaan de lijst.

Juryrapport Wageningen:

Wageningen staat op een gedeelde vijfde plek met Tilburg van de 13 studentensteden.

“Wageningen eindigt als vijfde op de lijst van gemeenten met het meest studentenhuisvestingvriendelijke beleid. Deze hoge plaats van Wageningen is opvallend, zeker gezien het feit dat de stad geen groot tekort aan studentenhuisvesting kent. Dit leidt tot een relatieve score van 7.”

“Dat betekent dat Wageningen samen met Delft het beste presteert in verhouding tot de grootte van het kamertekort. De gemeente heeft de hoge score vooral te danken aan de samenwerking met de corporaties en aan het particuliere beleid. De samenwerking wordt door de corporatie als prettig ervaren.”

“Hoewel er op de particuliere markt vaak een vergunning nodig is, wordt deze ook vaak verstrekt. De regels zijn soepel en een vergunning is niet duur.”

Informatievoorziening

“Wat betreft informatievoorziening loopt de gemeente Wageningen achter. Met name voor potentiële huurders is de informatie op de gemeentelijke website niet goed te vinden. Ook voor het overige zet Wageningen zich niet echt in voor studentenwoningen.”

“Dat is niet vreemd, gelet op het feit dat er geen groot tekort aan studentenwoningen is. Dit feit kan echter ook juist kansen bieden om te focussen op kwaliteit van woningen. De jury ziet hier dan ook verbetermogelijkheden.”

Opvallend

“In Wageningen is een vergunning vanaf 3 bewoners verplicht, maar die wordt bijna altijd gegeven. Dat zorgt ervoor dat vergunningen ook daadwerkelijk aangevraagd worden en dat de gemeente goed in kaart heeft wie waar woont. In Wageningen is geen vergunning nodig voor studentenwoningen die boven een onderneming zitten.”

Het hele rapport is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen