Voetbalvereniging ONA ’53 gaat voor duurzame toekomst

Foto: Sportief Opgewekt

Als eerste voetbalvereniging van Wageningen gaat ONA ’53 verduurzamen met zonnepanelen en ledverlichting.

Afgelopen week installeerde Sportief Opgewekt 72 zonnepanelen op het dak.

Hoge doelstellingen

Wethouder Han ter Maat kwam direct kijken: “Wij hebben in Wageningen hoge doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en dat is nodig! Tegelijkertijd weten we ook dat iedereen daaraan moet bijdragen, anders gaan we de doelstellingen niet halen. Juist daarom vind ik het zo bijzonder en zo mooi dat ONA met de aanschaf van de zonnepanelen daaraan bijdraagt en daarbij het goede voorbeeld geeft.”

“Ik hoop dat vele andere sportverenigingen zullen volgen, ook omdat het echt “uit kan”. Zo kunnen we allemaal stappen zetten in de verduurzaming van de gebouwen, terwijl het ook nog geld oplevert. Wie wil dat nu niet?”

Verduurzaming

Naast het op een schone manier opwekken van energie wil ONA ’53 ook bewuster omgaan met het energieverbruik en stroom besparen. Daarom wordt alle reguliere verlichting binnen vervangen door ledverlichting en krijgen twee voetbalvelden led-veldverlichting.

Door de verduurzaming bespaart ONA ’53 niet alleen geld, maar ook elk jaar ruim 31.000 kWh grijze stroom. Dit komt jaarlijks neer op zo’n 17.400 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Er zouden drie voetbalvelden vol flinke bomen nodig zijn om zoveel CO2 te compenseren.

Voorzitter Hans Bruijns: “We vinden het belangrijk om onze leden bij de verduurzaming te betrekken. In onze kantine hangen we daarom een energiescherm van Sportief Opgewekt waarop onze leden straks in voetbalstijl live zien hoeveel energie we opwekken en verbruiken. Op het scherm is bovendien plek voor duurzame sponsoren. Er zijn momenteel nog sponsorplekken vrij.”

Gezonde kantine

Naast de verduurzaming op energiegebied is ONA ’53 ook bezig met de gezonde kantine. In samenwerking met de Gemeente Wageningen is een lijst met gezonde producten opgesteld, die in de kantine verkrijgbaar zijn. Denk aan fruit, kannen water, broodjes gezond etc. Kortom voetbalvereniging ONA ’53 gaat niet alleen voor een sportieve, maar ook een duurzame toekomst!

Sportclubs die erover denken om ook te verduurzamen kunnen net als ONA ’53 gebruik maken van de sportsubsidie die 2 januari 2018 beschikbaar komt. Om te weten of sportclubs in aanmerking komen voor deze subsidie, kunnen ze vrijblijvend contact opnemen met Sportief Opgewekt, het bedrijf dat de verduurzaming van ONA ’53 van aanvraag tot beheer realiseert.

article
9647
Voetbalvereniging ONA ’53 gaat voor duurzame toekomst
Als eerste voetbalvereniging van Wageningen gaat ONA ’53 verduurzamen met zonnepanelen en ledverlichting. Afgelopen week
https://wageningen.nieuws.nl/nieuws/9647/voetbalvereniging-ona-53-gaat-duurzame-toekomst/
2017-10-05T18:25:11+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2017/10/05181553/ONA-53-duurzaam.png
53, duurzaam, ONA, Slim Opgewekt, Sportief opgewekt, Wageningen, Wageningen Nieuws, zonnepanelen
Nieuws, Sport