Wees gewaarschuwd; de Wespen zijn ook dit jaar zeer actief

Foto: Ede Nieuws

Rekken vol goed bedoelde informatie. Wat moeten we ermee. In de wachtkamer van de dokter gezeten zie ik op de muren en op de tafel heel veel om te lezen. Rekken vol met folders over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Allemaal met betrekking tot het welzijn van de lezer.

Door juffrouw Raadgever

Het spreekuur moet wel heel veel uitlopen wil je al die informatie lezen. Eerst maar eens beginnen met de posters, in mijn gezichtsveld zie ik een grote met indringende letters. Veel verschillende letters en kleuren worden er gebruikt met de bedoeling om de belangrijkheid te benadrukken.

Halverwege de vijfde poster wordt mijn aandacht alweer getrokken naar een andere. Het lukt me niet om alles geïnteresseerd te lezen en te onthouden.

De folders gaan uiteindelijk regelrecht naar de oud papierbak

Dan geef ik het met een zucht op. De mevrouw schuin tegenover mij schiet spontaan in de lach. “Geen doen hé,” lacht ze. “ ik heb ook mijn poging gestaakt, kijk”, ze pakt de tas die op haar schoot ligt en maakt hem open. Steekt haar hand erin en houd triomfantelijk een hele stapel folders omhoog.

Ik ben even selectief aan de slag gegaan en deze stapel is het resultaat. Thuis kijk ik wel of ik er wat mee kan en anders is het ronde archief er geschikt voor. We verzamelen voor de kerk nog altijd papier dus komt het nog goed terecht ook.

Als ik haar vragend aan kijk vervolgd ze: “Ja, je kunt nog steeds je oude papier verzamelen hoor. Bij onze kerk hebben we een container staan en daar mikken we alles in. Hij wordt zo nu en dan geleegd en het schijnt nog steeds de moeite waard te zijn.”

Ik zeg haar dat ik niet beter weet dan dat er niet meer door verenigingen wordt verzameld. Het zou de moeite niet meer waard zijn, zo jammer. Het leverde toch altijd nog een leuk centje voor de verenigingskas op.

Een gele folder trekt mijn aandacht

Dan wordt het weer stil in de wachtkamer. Ieder zit met haar eigen gedachten voor zich uit te kijken. Dan trekt een gele folder mijn aandacht. Allergie voor INSECTENGIF staat er met indringende letters op. Op het plaatje een wesp die zich tegoed doet aan de honing uit de kern van een gele bloem. Nieuwsgierig pak ik de folder uit de standaard.

De afgelopen tijd hoorde ik al meerdere malen vertellen dat er iemand door een insect gebeten was en daar ernstige gevolgen van heeft onder vonden. Er zou zelfs al een dode zijn ten gevolge van een steek. Ik vouw de folder open en lees de volgende verontrustende regels;

Het contact tussen mensen en dieren veroorzaakt soms medische problemen zoals overgevoeligheidsreactie. Ieder mens wordt wel eens gestoken of gebeten door een insect. Vooral in de zomermaanden worden (huis)artsen vaak geconfronteerd met patiënten die een ongewenste reactie op Insectengif vertonen. Deze reacties kunnen lokaal zijn of systemisch (meerdere organen in het lichaam betreffen). In sommige gevallen is de reactie zo heftig dat deze levensbedreigend kan zijn. Elke zomer overlijden er mensen na een bijen-of wespensteek.

Er wordt immers voor een wespenplaag gewaarschuwd

Die komt binnen en mijn aandacht is gewekt. Inmiddels is de dame binnen geroepen en omdat ik zo aan de beurt ben stop ik de folder in de tas. Later maar eens serieus naar kijken denk ik. Er wordt immers voor een wespenplaag gewaarschuwd.

Op mijn gemak

Thuis gekomen lees ik op mijn gemak de folder door. In een aantal stappen wordt het hele proces rondom de steek van een insect behandeld. Vooral voor diegenen die weten dat ze een allergische reactie kunnen krijgen na een steek is het oppassen geblazen. Voor nu is voor mij het vermijden van insecten het meeste wat aanspreekt dus hier ook voor jullie wat tips uit de folder.

Plekken waar je weet dat er insecten zijn vermijden: zoals bij bloeiende bloemen, fruit, en afvalbakken. Ruim, zeker buiten, etensresten en zoetigheden op. Wees oplettend bij bomen en takken langs fietspaden en in de tuin. Wespen leven in de grond dus loop niet op blote voeten.

Zoetigheid en geurtjes van parfum, haarspray en cosmetica trekken wespen aan. Snelle bewegingen met een wesp in de buurt kun je beter vermijden. En deze was nieuw voor mij, bedek je lichaam maar vermijd zwarte en fel gekleurde kleding.

Dus toch van nut die rekken met folders in de wachtkamer van de dokter

De assistente vertelde me dat ze regelmatig de folders goed nalopen en nieuwe relevante folders toevoegen. Het is dus raadzaam om, als je toch moet wachten, even bewust de folders langs te kijken. Het is altijd handig om te weten wat je moet doen als er iets aan de hand is.

Dus zo nu en dan even wat informatie lezen kan geen kwaad. Zeker als je selectief de folders eruit haalt die je interesse hebben. O, ja wat ook helpen kan is een goede insecten werende spray of crème met een hoge percentage DEET als je naar buiten gaat.

Dit weekend ga ik zakjes met water in de tuin hangen. Ik heb wel eens horen zeggen dat de schittering van de zon in het water de insecten op een afstand houd. Het is altijd het proberen waard toch.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Lees ook: Hoe hou je al die wespen uit de buurt als er overlast verwacht wordt?

'
article
18233
Wees gewaarschuwd; de Wespen zijn ook dit jaar zeer actief
Rekken vol goed bedoelde informatie. Wat moeten we ermee. In de wachtkamer van de dokter
https://wageningen.nieuws.nl/podium/18233/wees-gewaarschuwd-de-wespen-zijn-ook-dit-jaar-zeer-actief/
2018-08-19T11:15:15+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/366/2017/12/03143340/Steenuil-raadgever1.jpg
Juffrouw Raadgever, Wageningen Nieuws
Nieuws, Podium